Прочитај ми чланак

ХИТ: Како је Дачић рекао Ештоновој „нама је са вама фак еври деј“!

0

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, у понедељак увече био је гост Миломира Марића, први пут од оснивања његове емисије „Ћирилица“, када је отворено причао о бројним темама: својим почецима, социјалистима, раду у министарству. Ако нисте погледали ову емисију, обавезно то урадите. Лидер социјалиста је буквално бриљирао, забавићете се сигурно.

Дачић је на самом почетку емисије рекао да се 26 година бави политиком, и да се сећа да је једне године био на насловним странама више од 100 пута, због чега је одавно престао да то схвата трагично. Говорећи о својој партији, Дачић је констатовао да је претекао у 21. век, уз напомену да социјалисти нису исти као некад.

На питање водитеља зашто Србе називају малим Русима, када нисмо ни у првих 10 омиљених руских народа, и констатацију да Срби и даље нису заузели страну (мислећи на Исток и Запад), Дачић је навео да је у питању сложена проблематика, подсећајући на то да Цар Душан анатемисан, јер је напао Византију, што говори о томе да су и у то време постојале дилеме којој страни се треба приклонити.

Дачић је говорио и о чланству Косова у УНЕСЦО, замерајући пасивност српској јавности.

– Запрепашћује ме индолентност српских интелектуалаца, јавних личности, СПЦ, САНУ, па и Матице српске. Могу да мрзим Албанце због тога што су урадили нашим црквама, али они су УНЕСЦО-у доставили мишљења разних стручњака, који иду њима у прилог, а ја не могу никога да натерам да се огласи. Ми смо добили ту битку из канцеларије – рекао је Дачић, због чега је добио аплауз.

Причајући о томе како је резолуција 1244 једино за шта се још држимо у борби за Косово, Дачић је рекао да у тој ствари може да нам помогне само лобирање и мудро вођени међународни односи. У прилог томе навео је пример Фиџија, који је званично признао Косово.

– Када сам њиховог министра питао зашто су то урадили, рекао ми је да нису, да би ме после 15 минута позвао, с информацијом да га јесу признали, што значи да је неко за то лобирао – испричао је Дачић.

Коментаришући свој приступ међународним односима, Дачић је рекао да није све у дипломатији, и да се у комуникацији са иностраним званичницима често дешавају инциденти, али и комичне ситуације.

– Едита Тахири на свим састанцима одмах почне о геноциду. Више пута је ту био присутан и Вучић, ког су такође успевали да испровоцирају. Тачи је, на пример, био веома непријатан око чланства у УНЕСЦО,  и није ни желео да разговарамо о томе.

– Једном приликом, кад смо расправљали о неким тачкама у вези прикључења ЕУ, после Бриселског споразума, догодила се једна смешна ситуација. Постоји неколико комитета ЕУ, од којих су два за опште и иностране послове: ГАК и ФАК. Договарајући се када ћемо се чиме бавити, Кетрин Ештон, с којом сам ја врло близак, рекла је „сутра ћемо ГАК, а у петак ФАК“, на шта сам јој одговорио „нама је с вама фак еври деј“ – препричао је Дачић.

А о чему је још Дачић говорио у Ћирилици погледајте на видео снимку:

(Вести)