Прочитај ми чланак

Херман ван Ромпеј: Импресиониран сам, јавно похваљујем Хашима Тачија

0

Taci- vadjenje organa

(Бета)
Приштина – Председник Европског савета Херман ван Ромпеј похвалио је данас у Приштини терористу и ратног злочинца  Хашима Тачија због „историјских корака ка помирењу Косова и Србије.“

Ромпеј је рекао да су ти кораци основ за отварање преговора о Споразуму о стабилизацији и повезивању (ССП) ЕУ-Косово.

Ван Ромепј је након састанка са Тачијем рекао да му је велико задовољство што има прилику да први, у име ЕУ, честита Приштини отварање преговора о ССП који чврсто повезује Косово на путу ка интеграцији у ЕУ.

Наводећи да му је изузетно драго што је поново на Косову, Ван Ромпеј је подсетио на први долазак у Пришитну новембру 2008, убрзо по проглашења независности, када је говорио у Скупштини као представник белгијског парламента. 

„Драго ми је да сам опет овде у овом историјском тренутку за вашу земљу. Косово је направило велики корак на путу ка ЕУ. Ваша земља је радила тешко да испуни сва очекивања, и резултат је стигао. Све земље чланице ЕУ једногласно су препоручиле и похвалиле напоре Владе у Пришитни“, истакао је он. 

Шиптарској Влади је честитао и због резултата у дијалогу са Србијом за који је рекао да је од великог значаја. 

„Желим јавно да похвалим премијера Хашима Тачија због историјских корака на путу ка помирењу и стварању заједничког просперитета и мирне будућности са суседима. То је била неопходна основа за пут који ћете градити. Без њега данас не бих био овде“, казао је Ван Ромпеј. 

„Свесни смо да је ово достигнуће резултат напора обе стране. Захвалан сам руководствима Косова и Србије због посвећености дијалогу, због фер и конструктивног приступа који су имали радећи с нама. Сада треба да осигурате да се споразум примени“, рекао је он. 

„Драго ми је да је мандат за преговоре о стабилизацији и Споразум о придруживању свеобухватан, јер ће омогућити Косову да успостави политички дијалог с Европском унијом, да оствари напредак на пољу реформи у правосуђу, борбе против корупције, слобода и безбедности, економске и трговинске политике“, набројао је ван Ромпеј. 

„ССП ће чврсто везати Косово на путу ЕУ интеграције“, казао је он и додао да зна колико за житеље Косова значи и процес визне либерализације. 

„Импресиониран сам током рада на остварењу тог циља и уверен да ће уколико напори буду настављени визни режим бити укинут“, рекао је он. 

„Оно што сте постигли заједно с Београдом је у најбољем духу ЕУ. После другог светског рата ЕУ је изграђена на помирењу. Остављајући прошлост иза себе, показујући одговорност у садашњости, гледајући у будућност“, рекао је ван Ромпеј и нагласио: „Помирење је много више од заборављања или опраштања“. 

„Пут испред вас биће захтеван, некад и немогућ, али награда неће изостати – она ће бити резултат вашег труда. Зацељивањем рана задобијених у последњем рату у Европи, једини је начин да се створи одржив мир и проспетити на добробити косовског народа, региона, и целе Европе. И зато ће на вашем пут, на сваком кораку који предстоји, остале земље чланице ЕУ стајати уз вас“, поручио је ван Ромпеј. 

Ван Ромпеј ће се састати и са „председницом Косова“ Атифетом Јахјагом и „председником Скупштине Косова“ Јакупом Краснићијем. 

Претходно, Ромпеј је био у посети званичном Београду.