Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ СПРЕМАН НА СУСПЕНЗИЈУ ТАКСИ? Тачи: Због мале штете Србији, нарушили …

0

ПРЕМИЈЕР привремених приштинских институција Рамуш Харадијан спреман је да на дневни ред седнице владе тзв. Косова стави суспензију такси на робу из србије ако неко од министара то предложи, јаљају приштински медији.

Коха диторе преноси изјаву саветника Харадинаја Доњете Гаши, која каже:

EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

„Уколико неко од чланова кабинета иницира суспензију такси на робу из Србије, премијер ће омогућити да одлука буде размотрена на седници Владе.“

Ова информација уследила је након што су САД упутиле оштро писмо приштинским лидерима са захтевом да укину таксе на робу из Србије и БиХ иначе ће ће суочити са променом односа и сарадње.

Он је иначе изјавио да Федерику Могерини, високу представницу ЕУ задужену за спољну политику и безбедност, сврстава на листу „непријатеља“ Косова“, због њене позиције у дијалогу са Београдом.“Успех Косова није повезан са Могеринијевом динамиком, нити са агендом дијалога… Нико не може бити више бескористан за Косово од Могерини. То је скренуло дискусију, јер уместо да говори о споразуму са Србијом о признавању, она је говорила о територијама и границама. Она је непријатељ моје земље“, рекао је Харадинај за албански сајт „Коха јоне“.

Према његовим речима, отварање питања територија и границе представља „агресију“.

Харадинај је додао и да је задовољан ставом немачке канцеларке Ангелом Меркел и представника других земаља које се противе разговору о границама, а да је став Могеринијеве, како каже, уништио могућност да Европска унија омогући постизање споразума.

ТАЧИ: ЗБОГ МАЛЕ ШТЕТЕ СРБИЈИ, НАРУШИЛИ СМО ОДНОСЕ СА САД

ПРЕДСЕДНИК привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је да никада није помислио да би Приштина могла да дође у позицију да се њен однос са САД доводи у питање.

Он је за Радиотелевизију Албаније, рекао да не верује да постоји иједан лидер на Косову који се осећа добро само зато што је Србији нанета штета од неколико милиона евра, а да је Приштина од САД „добила шамар“, пренео је приштински Лајми.

Тачи је додао и да Приштина не треба да буде страна која блокира дијалог.

„Верујем да ћемо у данима и недељама које долазе наћи креативно решење. Никаква штета нанета Србији не оправдава штету начињену односима (Приштине) са САД“, рекао је Тачи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!