Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Иза приче о границама стоји Русија

0

Отварање граничног питања је план Русије и Путина, али нико неће успети у томе, јер би то значило трагедију за регион, упозорава премијер Косова Рамуш Харадинај, а преноси Al Jazeera Balkans..

Отварање граничног питања на Балкану је план Русије и руског председника Владимира Путина, сматра премијер Косова.

Коха преноси и да је Харадинај поновио да таксе уведене на робу из Србије и Босне и Херцеговине „неће бити укинуте док на столу не буде видео одлуку Београда о признању независног Косова“.

Према његовим речима, „дијалог Приштине и Београда до сада је кориштен да би се нашкодило Косову“.

„Не желимо штету од дијалога. Вратићемо дијалог без повезивања тог процеса с укидањем такси, како бисмо постигли свеобухватни споразум, али не као договор заснован на променама граница и територија“, рекао је Харадинај новинарима након седнице владе.

Сматра да је отварање тог питања „план Русије и Путина“, али и поручује да „нико неће успети у томе, јер би то значило трагедију за регион“.

Говорећи о граници Косова и Србије, Харадинај подсећа да је она дуга 381 километар и да није мењана још из времена Југославије. Наводи и како је та граница потврђена и одлукама међународних судова.

„Имамо косовско-српску границу и њу треба да поштује и Србија“, рекао је Харадинај.

Не зна, како каже, „шта је хтео и шта хоће председник Косова Хасхим Тачи када говори о Прешевској долини“, те указује да Приштина „нема територијалних претензија нити је спремна да прихвати признање косовске независности у замену за територију“.

„Ако је то цена, признање нам не треба. Још увек можемо чекати. Можемо и без договора“, казао је Харадинај.

Рекао је и да косовски устав не дозвољава територијалне прохтеве, реагирајући на Тачијеву изјаву да ће поднети оставку или расписати референдум ако парламент не потврди споразум о припајању три општине с југа Србије Косову.

„Не знам шта је Тачи мислио када је најавио своју оставку, али косовски устав не може полагати право на територију друге земље. Не знам у ком контексту је председник Тачи говорио о припајању Прешевске долине, али наш устав не дозвољава полагање права на територије других земаља, нити можемо понудити територију у замену за признање косовске независности од Србије“, рекао је Харадинај.

Тањуг подсећа да се Тачи залаже за споразум Београда и Приштине који би подразумевао припајање општина Бујановац, Прешево и Медвеђа Косову.

На седници владе донесена је одлука да се осигура 115.000 евра за обележавање државне границе, пренели су косовски медији.

Тај износ ће, како се наводи, бити стављен на располагање Државној комисији за обележавање и одржавање државне границе.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!