Прочитај ми чланак

Харадинај: Дачић је злочинац, а не ја!

0

Бивши лидер ОВК Рамуш Харадинај, кога Србија сумњичи за ратне злочине на КиМ, тврди да је он борац за слободу а не ратни злочинац, пишу приштински медији.

Да ли ће крволок икада одговарати за своје злочине, или ће и даље слободно шетати: Рамуш Харадинај (Фото: Танјуг)

Да ли ће крволок икада одговарати за своје злочине, или ће и даље слободно шетати: Рамуш Харадинај
(Фото: Танјуг)

Харадинај, такође, узвраћа да је Дачић починио злочине на Косову, а сакрио доказе.

„Иако сам водио одбрамбени рат и у складу са међународним ратним конвенцијама, одговорио сам пред међународном правдом и нисам се крио попут стотина српских званичника, међу којима је и Дачић, који је сакрио доказе злочина почињених на Косову“, навео је Харадинај на свом налогу на Фејсбуку.

Дачић је, реагујући на недавну изјаву Харадинаја да би Приштина требало да распише потерницу за њим, као и за премијером Србије Александром Вучићем, рекао да је сувишно коментарисати бесмислене изјаве Харадинаја, који је осумњичен за најтеже ратне злочине.

Он је додао да Београд очекује да Харадинај буде изручен Србији по потерници наших правосудних органа.

Дачић је, такође, истакао да се Харадинају не суди као политичару, већ га Србија тужи зато што је починио ратни злочин и убио цивилно становништво.

– Може он (Харадинај) и да буде пуштен, али за нас ће остати ратни злочинац – рекао је Дачић.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење.

Он је недељу дана касније пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару. Потерница је издата, како је Београд саопштио, јер је реч о сумњи на дела која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. ослобођен свих оптужби. Апелациони суд у француском граду Колмару најавио је да ће 2. марта саопштити одлуку о захтеву Србије за изручење Харадинаја