Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Ако нас Србија никад не призна, никад нећемо уклонити таксе

0

Харадинај после седнице владе рекао да је комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану предложио да припреми решење за поглавље о економији, али је нагласио да се о томе не може одлучивати одвојено

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да се о економији не може одлучивати одвојено од питања признања Косова од стране Србије. Он је после седнице владе рекао да је комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану предложио да припреми решење за поглавље о економији, али је нагласио да се о томе не може одлучивати одвојено.

„Дакле, комесар Хан може да припреми уговор о економији или о слободној трговини, али одлука о томе ће се донети онда када су и остала поглавља споразума спремна. У временском аспекту, нешто што се припреми данас не може о томе данас и да се одлучи, већ ће се одлучити када је спремно и признање, као и када су спремне и остале теме“, казао је Харадинај.

Казао је да је тзв. Косово предвидело могућност да уколико се припреме сва поглавља за споразум Косова и Србије, и уколико оцене да постоји основа за постизање споразума, били би спремни да суспендују одлуку о царини, зарад одржавања конференције на којој би се потписао споразум о признању.

„Уколико је припремљен споразум о признању, даћемо шансу споразуму. Не желимо да ометамо споразум или да каснимо са њим. Али, нећемо више ићи по принципу ‘један по један’, већ ће бити све одједном. Желимо једну конференцију, а не неки бесконачни процес“, казао је Харадинај.

Премијер тзв. Косова је истакао да високо цени подршку коју је комесар Хан дао, али да је то, као и свако друго поглавље повезано са темом признања независности Косова.

„Нисмо против тога да се да могућност постизању споразуму, споразум и желимо, али желимо једну конференцију, а не неки бесконачни процес“, казао је Харадинај.

Коментаришући изјаве председника и министра спољних послова Србије, Александра Вучића и Ивице Дачића да никада неће признати Косово, Харадинај је поручио да ако они кажу никада и „ми никада нећемо уклонити таксу“.

„Ако Србија настави да се понаша штетно по Косово, као што је лобирање против независности, Косово ће проценити како да се понаша даље и које ће мере предузети“, казао је Харадинај.

Он је рекао да су косовске власти због писма председника САД Доналда Трампа одустале од других мера које су планирали да предузму.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!