Прочитај ми чланак

ХАН: Споразум између Београда и Приштине имаће стотине страна

0

Комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан очекује да дијалог Београда и Приштине изађе из ћорсокака и резултира споразумом, који ће, каже, бити дефинисан на стотинама страна. Он је нагласио да се нада скором наставку дијалога Београда и Приштине.

„Постоји застој у дијалогу Београда и Приштине и ја се надам да ћемо ускоро то моћи да превазиђемо. Решење за ово питање и циљ правнообавезујућег споразума је основни предуслов и за многе регионалне пројекте који захтевај разјашње будућих односа“, поручио је Хан.

Фото: Танјуг/АП

Споразум између Македоније и Грчке има имеђу 35 и 40 страна, подсећа Хан и процењује: „Не очекујем да ће будући споразум Београда и Притшине бити мањи, вероватно ће имати стотине страна. Шта год да буде резултат он мора да буде одржив, да допринесе развоју целог региона и да не утиче на треће стране , поручио је Хан.

Јоханес Хан је током дебате о Будућности ЕУ политике проширења у Спољнополитичком одбору Европског парламента поновио да ЕУ неће у чланство примати земље са отвореним билатералним проблемима.

Европски комесар је нагласио да је и поред повремнеих корака уназад на Западном Балкану постоји општи напредак у области еконимије, владавине права и помирења.

Сада кад дође до поробелма природна реакција је да они који су надлежни узму телефон, позову, разговарају и покушају да смире ситуацију. Чак и то пре неколико годна је било немогуће и дошло би до насиља. То је јасан напредак , оценио је Хан. Комесар Хан је нагласио да је у основи и фокусу политике проширење ЕУ напредак у области економије и владавине права.

Одговарајући на питање о односима Србије као земље кандидата за чланство и Русије Хан је навео да једна од тачака приступних преговора говори о томе да сваки пратнер на крају преговора мора да 100 процентно подржава спољну политику ЕУ. Ако то није случај не може да приступи ЕУ , одговорио је Хан.
Јоханес Хан је такође одбацио и наводе о могућем постојању балканског пролећа у региону.

Не бих користио израз ‘балканско пролеће’, јер демонстрације у Србији, Албанији и Црној Гори имају различите поводе. Унутрашње политика доста утиче на незадовољство, али разлози протеста су различити од једне земље до друге , оценио је Хан. Најавио је и да ће Европска комисија крајем маја представити годишње извештаје о напретку земља у процесу проширења.

Хан је такође најавио да ће Комисија за Северну Македонију и Албанију предложити улазак у припремну фазу приступних преговора и позвао земље чланице да без страха подрже наставак процеса проширења који је према његовим речима заправо заокруживање ЕУ .

Убеђен сам да процеси институцијалне реформе ЕУ и проширења ЕУ могу да се одвијају паралелно јер ће оба захтевати године да се реализују. Губљење времне ја ако би се прво чекало на институцијоналну реформу ЕУ јер и онако се не ради о проширењу већ о заокруживању Уније , закључио је Хан.

Он је подсетио да су преговори са најмлађом чланицом ЕУ Хрватском трајали 8 година и да се очекује да ће преговори са будућим земљам чланицама трајати дуже.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!