Прочитај ми чланак

Мађарска уз Србију: Неће подржати “резолуцију” о Сребреници нити чланство “Косова”

0

Стална намера такозваног Косова да се придружи међународним организацијама не помаже дијалогу Београда и Приштине, тврди Сијарто

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са мађарским колегом Петером Сијартом, који му је потврдио да ће Мађарска гласати против у Комитету министара Савета Европе у вези са чланством такозваног Косова и да неће подржати резолуцију о Сребреници у УН, као и ниједан предлог који би довео до даље ескалације тензија у региону.

Дачић је истакао да му је Сијарто поновио да је Мађарска заинтересована за успех дијалога Београда и Приштине, али да је додао и да стална намера такозваног Косова да се придружи међународним организацијама не помаже овом процесу.

“Имао сам садржајан телефонски разговор са шефом мађарске дипломатије Сијартом. Имајући у виду актуелну ситуацију у региону, свом колеги сам поручио да се Србија континуирано залаже за деескалацију, очување мира и стабилности у региону, као и за поштовање раније постигнутих договора”, наведео је Дачић на свом Инстаграм налогу.

Он је додао да се разговарало и о процесу интеграција Србије у Европску унију, што остаје приоритетни циљ српске спољне политике.