Прочитај ми чланак

Састанак опозиције и власти о изборним условима, НАДА не присуствује

0

Парламентарне странке владајуће већине и опозиције налазе се у Народној скупштини на четвртом састанку о изборним условима и препорукама Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР), који је почео око 9х.

Како јавља репортерка Н1, на сатсанка су стигли Ивица Дачић (СПС), представници Црте, нема представника страних амбасада као на претходном састанку, нема коалиције НАДА. Од представника Србије против насиља, на састанак су дошли Мирослав Алексић, Мариника Тепић, Здравко Понош, Зоран Лутовац, Радомир Лазовић, Биљана Ђорђевић и Борислав Новаковић.
Председница Скупштине Ана Брнабић на састанак је позвала све посланичке групе, представнике организација цивилног друштва и међународне партнере, како би се „разговарало о даљем раду на испуњавању препорука у циљу унапређења изборног процеса у Србији“.

На прошлим консултацијама, одржаним 11. априла, присутни су били и амбасадор САД Кристофер Хил и шеф Делегације ЕУ Емануеле Жофре, док су покрет Еколошки устанак, који је део коалиције „Србија против насиља“ и коалиција НАДА одбили да присуствују том састанку.

Брнабић је након прошлонедељног састанка позвала учеснике дијалога да доставе предлоге како наставити имплементацију препорука, наводећи да ће све предлоге прихватити, што су урадили и опозиција и невладине организације.

Опозиција је, између осталог, тражила да се измени закон тако да грађани који су променили пребивалиште, 12 месеци не могу да гласају на новом, већ старом бирачком месту, затим формирање радног тела које ће пратити испуњење препорука ОДИХР, комисије која ће извршити ревизију бирачког списка, као и обустављање изборних радњи за београдске изборе јер правни оквир за њихово спровођење још увек није договорен.

Председница Скупштине је одбила одлагање београдских избора, расписаних за 2. јун, али навела да прихвата све остале захтеве и додала да ће се о њима разговарати на новом састанку.

Опозиција је у уторак доставила нови захтев, тражећи измене Уставног закона како би београдски и сви локални избори били одржани на јесен, уз наводе да нови захтев долази јер нема времена да све препоруке ОДИХР буду испуњене до 2. јуна, што је Брнабић одбила, уз тврдњу да је такав захтев противуставан.

Представници коалиције „Србија против насиља“ најавили су да би до петка требало да донесу коначну одлуку о учешћу на предстојећим београдским изборима.