Прочитај ми чланак

ХАН ДАО РОК ВУЧИЋУ: Нормализација односа с Косовом следеће године

0

Београд -- Комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је у интервјуу за Н1 да очекује да ће следеће године Београд и Приштина пронаћи одрживо правно обавезујуће решење.

„Намерно смо се уздржали од предлагања датума. Разговори нису лаки, укљученим странама треба дати простор да пронађу одрживо правно обавезујуће решење. Као и цео процес, важнији је квалитет од брзине“, порчио је Хан.

Фото: Танјуг – Торан Мирковић

Он је додао да наставак дијалога није само у интересу Србије, већ и Косова.

„У прошлости смо могли чути на Косову: ‘Зашто разговарати? Служи само европским интересима Србије’. Са овом стратегијом и Косову је у интересу да дође до нормализације односа са Србијом“, рекао је Хан.

Осим тога, Хан је навео и да земља која жели да уђе у Европску унију мора да се усклади са њеном спољном политиком.

“Европска унија има правила и држи их се. Можете бити члан само ако се држите правила и поштујете их. У крајњем се морате ускладити са спољном политиком ЕУ, али после уласка део сте доношења одлука“, рекао је Хан у разговору за телевизију Н1.

Хан је рекао да ЕУ мора да буде самопоузданија у вези својих могућности, иако јој удео становништва у свету опада.

„Тих шест или седам одсто светског становништва ствара 25 одсто светске производње и 40 одсто глобалних социјалних давања. ЕУ сматрају глобалном „меком силом“ али грађани то не виде и нису свесни тога“, рекао је Хан.

Хан је говорио после дводневних састанака у Београду са званичницима, представницима опозиције и медија, након што је ЕУ представила нову Стратегију проширења на Западни Балкан.

Када је реч о процесу придруживања Србије он је рекао да се о томе јесте причало јако дуго, али да је Србија почела преговоре скоро. Европски комесар оценио је и да је потребно да дође до промене менталитета у региону, да се не би размишљало само у црно-белој категорији, или о победницима и губитницима.

„Не треба гледати на то као да ће неко нешто изгубити, а неко добити“, рекао је Хан и додао да компромис није изгубити мало, већ попустити мало и одрећи се нечега како би се на крају добило нешто више.

Хан је рекао да се Унија свесно уздржала од давања датума за окончање дијалога Београда и Приштине и рекао да треба дати простор укљученим странама да нађу одрживо правно решење.

„На крају реч је о квалитету а мање о брзини. Увек кажем да уколико морам да бирам онда нека буде квалитет, исто важи и за дијалог“, рекао је Хан и указао да дијалог олакшава висока представница ЕУ Федерика Могерини и изразио очекивање да ће „већ следеће године имати потребно решење“.

Стратегија указује на европску перспективу целог Западног Балкана па и Косово треба да буде заинтересовано за позитиван исход дијалога с Београдом, рекао је Хан.

„Није само у интересу Србије него је и Косову у интересу да дође до нормализације односа са Србијом“, рекао је Хан.

Европски комесар је рекао да је убиство Оливера Ивановића трагедија, али и указао да би пре неколико година овакав догађај подстакао насиље.

„Овог пута председник Србије и председник Косова позвали су један другог и коначно пронашли врло разумнне умирујуће речи да би могли да избегну сукоб“, рекао је Хан и оценио да је то већ резултат европске перспективе.

„Јесте трагедија шта се десило, али реакција је овог пута била таква да можемо да кажемо да је било напретка“, рекао је Хан.

Он је рекао да и ЕУ сада има задатак да убеди своје грађане да им је корисно да се прошире, што би се по његовој оцени могло сумирати реченицом „или ћете извести стабилност или увести нестабилност“.

„Мислим да из безбедносних, економских и друштвених разлога има смисла интегрисати овај регион у ЕУ, али то захтева одређене реформе и мере како бисмо уверили наше грађане да је сваки нови члан допринос, а не терет“, рекао је европски комесар.

Рекао је да је у интересу ЕУ политички и економски развој земаља попут Босне, иначе ће на границама имати криминалне и терористичке елементе које „нико не жели да види“.