Прочитај ми чланак

Хаг не зна шта ће са Шешељем

0

Војислав Шешељ

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон признао је у Савету безбедности Хашког трибунала да не зна када и како би се суђење Војиславу Шешељу могло завршити.

Представљајући редован, годишњи извештај о раду овог суда, Мерон је прецизирао да ће првостепена пресуда Радовану Караџићу бити донета у октобру следеће године, месец дана касније и Горану Хаџићу, Ратку Младићу средином 2016, док за Шешеља није могао да изнесе ниједан конкретан податак.

– Нови судија у процесу против Шешеља тренутно се упознаје са предметом и расправно веће ће након тога одлучити како да настави поступак – објаснио је Мерон и додао да ће другостепене пресуде у свим овим случајевима бити препуштене Резидуалном механизму који би требало следеће године да наследи Трибунал.

Потпреседник СРС-а и члан Шешељевог правног тима Зоран Красић каже да је било очекивано да се јави представник Русије, али да је за све било изненађење да је и представник Србије указао на апсурдност дужине поступка против Шешеља. Красић додаје да је најлогичније да претресно веће до 23. децембра и почетка зимске паузе у раду Трибунала донесе одлуку да ли ће процес против Шешеља бити поновљен, пресуда изречена уз новог судију или он пуштен на слободу.

Главни тужилац Серж Брамерц замерио је Србији да је потребно да се кривично гоне они који су помагали у скривању хашких бегунаца, а правосуђима Хрватске, БиХ и Србије да мењају уставе који забрањују изручења својих грађана другим државама.

– Немам дилеме да ће одлука бити његово ослобађање пошто би свака друга опција била значајно угрожавање Шешељевих права – тврди Красић, и то објашњава чињеницом да би упознавање новог судије са предметом трајало најмање следеће две године, па је велико питање када би процес против Шешеља уопште био окончан.

Он подсећа да је реч о 18.000 страница транскрипата, неколико стотина хиљада страница доказног материјала, о снимцима 215 статусних конференција.

Ипак, адвокат Тома Фила каже да је једино сигуран да Шешељ неће бити ослобођен.
– Нема шансе да га пусте на слободу по том основу, као што би било апсурдно да нови судија буде укључен у доношење пресуде. Шешељу ће поступак зато најверовантије бити поновљен. Отуда је једина опција понављање процеса и пуштање Шешеља на превремену слободу док то суђење не почне – закључује Фила

Робија у отаџбини

Тома Фила каже да више не постоји препрека да српски осуђеници издржавају казну у својој земљи и злопате се по неусловним затворима и да им животи буду у опасности, као што је то био случај са генералом Радиславом Крстићем.

– Ако председник и главни тужилац имају само речи хвале о сарадњи Србије, онда би требало да убеде САД и Велику Британију да дозволе да наши осуђеници казне издржавају у домаћим затворима. Све остало је лако испунити – каже Фила.

 

(Вести онлајн)