Прочитај ми чланак

Градоначелник Хан Пијеска пријавио лекара полицији због малверзација на изборима

0

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић пријавио је полицији лекара у Дому здравља уз оптужбу да је издавао лекарска уверења о неспособности одређеним лицима која су се потом појављивала на биралиштима у друштву водича, а дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево наредила је полицији да утврде чињенично стање, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

На изборима у БиХ и РС било је бројних неправилности и инцидената, туче, чак и једна смрт, као и појава огромног броја бирача који су ослепели буквално преко ноћи и уз потврду лекара да су неспособни долазе да гласају у друштву водича (заокружује уместо њих).

Осим тога дешавало се и ово:

Лице чији су иницијали С.Ј. пријавила је паљанској полицији да се у близини Основне школе „Мокро“ активисти две политичке партије купују гласове.

Полиција је обишла подручје око школе где нису пронашли лица која се могу довести у везу са наведеном пријавом.

Тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево се изјаснила да нема елемената кривичног дела или прекршаја.

Полиција у Источном Новом Сарајеву уручила је прекршајне налоге лицима чији су иницијали Б.М. и Б.П. због нарушавања јавног реда и мира, односно свађе, вике и непристојног понашања, на изборном месту у месној заједници Враца.

Изборна комисија у општини Источна Илиџа пријавила је лице чији су иницијали С.П да је приликом гласања користило наочаре за снимање, а које је одузела полиција, док ће дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва накнадно квалификовати ово дело.

Секретар једне политичке партије чији су иницијали М.С. пријавио је братуначкој полицији одборника чији су иницијали Н.М. да купује гласове на бирачком месту у насељу Кравица, а потом је Н.М. полицији пријавио М.С. за лажно пријављивање.

У периоду од 16.30 до 16.35 часова прекинуто је гласање на бирачком месту у Основној школи „Милош Дујић“ у Челинцу, када је председник бирачког одбора пријавио да је једно лице након гласања фотографисало гласачки листић мобилним телефоном.

Полиција је утврдила да је реч о лицу чији су иницијали Д.М, а дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука саопштила је да није реч о кривичном делу.

Бањалучкој полицији лице чији су иницијали Н.С. пријавило је да је неко искористио његово право гласа на бирачком месту у Српским Топлицама, а дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука се изјаснила да је реч о кривичном делу злоупотреба бирачког права.

Лице чији су иницијали С.М. пријавило је полицији у Теслићу лице чији су иницијали Б.Ј. да је на гласање одвео оца и гласао за њега. Лице Б.Ј. је навео да има старатељство нам својим оцем јер је дементан.

Полиција је разговарала са С.М, а дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој се није изјаснио о постојању кривичног дела, те је наредио полицији да наставе рад на утврђивању чињеничног стања.

Полиција у Билећи ухапсила је лице чији су иницијали Ж.В. које је ударило песницом лице Д.В, наведено је у саопштењу МУП-а о прегледу данашњих инцидената на подручју Републике Српске у периоду од 15.00 часова до 19.00 часова.

Зворничкој полицији посматрач на гласачком месту „Економија два“ пријавило је да је лице чији су иницијали М.С. покушао гласати са личном картом издатом на име Д.Е.

Полиција је обавила увиђај, а дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина је наредила предузимање мере и радње с циљем документовања дела.

Власеничкој полицији посматрач на гласачком месту Доњи Залуковик чији су иницијали Д.С. пријавио је да је лице чији су иницијали Д.Н. гласао уместо лица С.Н. које се налази на привременом раду у Немачкој, о чему је обавештена Општинска изборна комисија.

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево наредила је предузимање мера и радњи.

Полицији у Власеници је лице чији су иницијали Д.Ч. доставио писани акт општинског одбора једне политичке странке у коме исти пријављују да је у 14.00 часова на бирачком месту Драгашевац грађанин чији су иницијали П.С, кандидат за посланика у Народној скупштини Републике Српске угрожавао личну сигурност лицу чији су иницијали М.К. и члановима бирачког одбора, претећи да ће донети ватрено оружје /пушку/ и убити их.

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево наредила је предузимање мера и радњи.