Прочитај ми чланак

Гордонов обилазак колоније: Срби, прихватите независно Косово!

0

Да ли ће Америка да лобира за улазак неке политичке странке у нову Владу Србије више и није толико важно, јер ће по изјавама Филипа Гордона, заменика државне секретарке Хилари Клинтон, Вашингтон сарађивати са сваком будућом владајућом коалицијом, али ће и према њој наставити да гаји колонијалан став, политику притисака и уцена.

Јер, Америка не сарађује, она наређује. Зато Србија и доживљава ових дана отворено понижавање од стране САД, чије се дипломате у моменту формирања Владе отворено шетају и издају захтеве и наређења по Београду. Што је најгоре, и домаћи контролисани медији то прихватају као најнормалнију ствар. Остаје да се види, да ли у новој владајућој гарнитури има довољно снаге и мудрости да се притисцима из Вашингтона макар мало одупру.

Докле иде безобратлук Филипа Гордона најбоље показује његова изјава са Кроациа самита у Дубровнику (којем присуствују и грађанин Борис Тадић и терориста Хашим Тачи). Помоћник америчког државног секретара је поручио да се од Србије не очекује да призна Косово, али мора да прихвати постојање њене независности.

„Ни ми нити ЕУ од Србије не очекујемо да у овој фази призна Косово. Она то неће учинити. Међутим, Србија ће се морати помирити са реалношћу демократског, сувереног, независног и мултиетничког Косова у садашњим границама“, казао је Гордон другог дана Кроација самита.

Амерички дипломата је додао да САД хоће да помогну у том процесу, али да Београд мора да престане да подржава нелегалне сигурносне и судске структуре на северу Косова.

„Београд не би смео да блокира напоре Косова усмерене према децентрализацији и подела није опција, ни за Србију нити за Косово“, рекао је Гордон и додао да је Хрватска лидер у региону.

Сада је макар јасно шта Америка и Брисел очекују у наредном периоду од Србије и свако лицемерно претварање српских политичара може још данас да се прекине…

 

С. Суботичанин