Прочитај ми чланак

Гојковић: Потребно развијати економску сарадњу са Ираном

0

Screenshot_3

Председници скупштина Србије и Ирана, Маја Гојковић и Али Лариџани, заузели су се за унапређење односа две државе кроз сарадњу парламената, али и у области привреде, пољопривреде, образовања и културе.

На састанку којим је почела дводневна посета Маје Гојковић Ирану, истакнуто је да је потребно развијати и економску сарадњу, а наглашено је да ће парламенти подстаћи сарадњу и у тој области и подржати договоре две владе, кроз брзу процедуру ратификације постигнутих решења.

Али Лариџани је оценио да посета председнице Скупштине може да отвори ново поглавље за развој привредних односа Србије и Ирана и додао да је актуелни тренутак права прилика за реализацију потенцијала за сарадњу, наводи се у саопштењу.

Гојковићева је рекла да има простора да се појачају контакти група пријатељства у парламентима и сарадња одбора задужених за привреду, енергетику, пољопривреду, образовање, науку и културу, као и за унапређење сарадње и на мултилатералном плану, односно у међународним организацијама.

Председница Скупштине је захвалила Ирану по питању непризнавања Косова, а Лариџани је поновио став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, наводи се у саопштењу.

Гојковићева се састала и с копредседником Мешовите комисије за трговину Владе Ирана и министром за трговину, рударство и индустрију Емадом Задехом и том приликом је констатовано да има простора да се и трговинска размена, која сада износи око 20 милиона долара, повећа.

Оценили су и да је у том смислу посебно важно заседање Мешовите комисије за трговину, чији је наредни састанак у плану.

 

RTS