Прочитај ми чланак

„Годфри, подржавате ли заиста насиље полиције над грађанима?“

0

"Недељу дана након што је предата (директору полиције Владимиру Ребићу, али и међународним званичницима) онлине петиција којом се поново тражи независна истрага због насиља полиције на протестима у јулу, министарство унутрашњих послова је изашло са саопштењем да је на састанку са амбасадором САД истакнуто да Годфри "цени уздржаност полиције на јулским протестима", наводе из Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ).

– Очекујемо да се амбасадор изјасни због грађана који су брутално пребијани, гажени на улицама и засипани сузавцем, да ли је навод из саопштења министарства унутрашњих полиција заиста тачан – кажу из УЗУЗ.

Из УЗУЗ су замолили амбасадора да, уколико је подршка поступању полиције истинита, појасни грађанима Србије, нарочито пребијеним и неправично ухапшеним грађанима, као и њиховим пордицама, које поступање полиције заслужује титулу „најсуздржанијег“.

– Да ли пендречење у главу младића који мирно седе на клупи, батинање и шутирање од стране целог вода човека који беспомоћно лежи на улици или обарање са бицикла, а затим ударање коленом у главу малолетног дечака који је случајно пролазио улицама Новог Сада? У свим наведеним случајевима дошло је до кршења закона Републике Србије и права њених грађана – наводе из удружења.

Како из УЗУЗ питају – да ли је потребно да се у Србији деси случај попут Џорџа Флојда па да схватимо могуће последице понашања полиције на јулским протестима?