Прочитај ми чланак

Ескобар заменио Палмера

0

Иако су знали да Метју Палмер одлази са функције, последња два месеца су се наших бројни политичари виђали са њим и преносили народу "агенде" које им је том приликом рекао смењени дипломата Стејт Дипартмента, који је подржавао Вучићев режим.

Габријел Ескобар, формално други човек Америчке амбасаде у Београду, замениће Метјуа Палмера на месту помоћника заменика државног секретара који у опису посла има бављење Балканом.

Ескобар је у Београд дошао још пре амбасадора Ентонија Годфрија (који се такође опросто срдачно од амбасаде Србије и пријатеља Вучића), али се бавио стварима које нису подразумевале присуство у јавности.

Пре Србије, Ескобар се бавио Босном, Ираком и Русијом. Наводно га прати глас принципијелног човека са ауторитетом, који завршава поверене послове и проналази – намеће решења.

Како ће се ова промена одразити на Србију видеће се убрзо. Познаваоци ствари кажу да је „медени месец“ америчке администрације и Александра Вучића завршен. То се види и по изјавама амбсадора Годфрија о положају слободних медија и НГО сектора у Србији, а не демантује чак ни кад Вучић вређа Пентагон и Стејт дипартмент да кују завере против њега „јер је велики Србин“ и хоће да му укину Твитер налог.

Амерички амбасадор Ентони Годфри чест гост (бот) на Пинку

 

Шта ће Ескобару бити приоритет, показаће време. Оно што је донекле чудно у свету дипломатије је чињеница да је до јуче Ескобар био други човек мисије у Србији, а да сада долази у нашу земљу као „шеф свом до сада формалном шефу“ амбасадору Годфрију.

Да ће се његова мисија битно разликовати од Годфријеве и Палмерове, вероватно хоће судећи по невероватном жалу што одлазе и хвалоспевима режимских таблоида како су они били велики „пријатељи Србије“. 

Такође се максимално „пумпала“ њихова агенда на опроштајним сусретима са нашим политичарима и инструкције у вези Косова и Метохије, Републике Српске и генерално Србије, иако се већ знало да су смењени.  

Од кад се почетком лета сазнало да ће бити замењен после 20 година, Палмер се састајао званично са Вучићем, патријархом Порфиријем, Милом Ђукановићем, Здравком Кривокапићем, Аљбином Куртијем, Милорадом Додиком, Драшком Становуковићем. Џеферовићем, Комшићем… И сви су након срадачних састанака имали „позитивне утиске“ за медије, причали шта „мора да се уради по налогу Палмера“, а нико није рекао да он одлази и да нема велику тежину инструкција од дипломате који је завршио политичку каријеру на Балкану.