Прочитај ми чланак

ГЛУМАЦ СЛАВИША ЧУРОВИЋ: Нема назад, Мило ће проћи као Милошевић!

0

Наш познати глумац, пореклом из Црне Горе, Славиша Чуровић, још једном је узбуркао јавност сувом, огољеном истином. Истином која се тиче Закона о слободи вероисповести донетог у Црној Гори. Истином која гађа право у мету. Истином која свима изазива сузе у очима. Некоме праведнице, некоме сузе страха и беса.

Он је гостујући у једној емисији, отворио душу по питању скандалозног Закона.

– Ја сам хтео да студирам историју, а не ово што сам завршио сасвим случајно, па се бавим глумом, нешто успешно, нешто неуспешно, није битно. Гледам сад нешто – Црну Гору су били притисли Турци, а одозго је била Аустроугарска. Па су били поробили Италијани од 1941. итд. Све је то остало, све се сачувало. У Црној Гори је био убијен владика и 132 свештеника и монаха 1945. Све је слишћено. Када је дошао митрополит Амфилохије, то нико не помиње, било је укупно 20, 30 монаха. Сада их је преко 800. Подигнуто је и обновљено 700 храмова и цркава – започео је причу Славиша Чуровић.

Он је истакао да толику ефикасност за 30 година није показао ниједан архипастир српски, као што је то урадио Амфилохије.

– Тај народ није луд, тај народ све то види. Да је он то све урадио, уз помоћ народа. И тај народ каже „па, чекај, овај гради, оставља све то Црној Гори, подигао је веру“. Црногорци су били највећи безбожници. Од моје куће 200 метара црква, сада је кренула литија од Горње Горице, каже брат да их је било пет хиљада, од укупно 12.000 људи. Ја се сећам кад су уводили козе и краве, а из крова је растао дуд висине седам метара. Тај храм је најлепши украс мога места. И тако је по Црној Гори свуда, од Улциња до Пљеваља. И то је заслуга митрополита. И Јоаникија и патријарха.

Foto: Printscreen Чуровић је истакао да је народ све то видео и брани последње што му је остало.

– Узели су му државу, покрали су референдум, то сви знамо. Било је битно ко броји. Па су онда после тога увели језик у парламент, па Марковић изашао да каже да „80 одсто народа Црне Горе не признаје Косово и против је наше одлуке, али ми смо признали“. И то не да покаже колики је вазал, него колики је роб. Само робови немају право на мишљење. Он нема право на мишљење, ради шта му се каже. Сад кад је дошло до овога, народ се дигао. Неће! Неће! И тих хибрида може да буде колико год хоћете, чега год хоћете. Народ је устао. А ви добро знате, народ када намирише крв, не крв ову, да ме не схвате погрешно, па да ме осуде, него кад народ намирише да је неко слаб и готов, он љуља до краја. Тако су сљуљали Слобу, тако су они исти сљуљали стару власт. Тако ће и ову. Да су били паметни па да се одмах договоре са црквом, имало је шансе. Сад више нема – закључио је Чуровић.

Подсетимо, пре овога, Чуровић је позивао и играо велику улогу у масовном окупљању људи у Црној Гори против Закона о слободи вероисповести.

– Ја сам један од оних их Црне Горе којима је Србија све дала и помогла. И много нас има. Немамо ми шта да се окупљамо испред Храма у Београду, него треба да 300, 400, 500 хиљада или милион људи, колико нас је дошло у првој, другој или трећој генерацији, сви кренемо кући. Тамо то да бранимо. Сви на границу. Па кад нас питају: “ ‘Ђе ћеш?“, ми одговоримо „Кући“. Па кад нас дође до милион, имаће шта да виде – рекао је Чуровић.