Прочитај ми чланак

Глас Русије: Шта ће бити са Србима јужно од Ибра?

0

Представници Срба с централног Косова апеловали су на државни врх Србије да у преговорима Београда и Приштине сагледају и интересе Срба који живе јужно до реке Ибар.

Они су забринути јер их представници државе Србије једноставно игноришу, односно не спомињу, иако живе у далеко тежим околностима и условима него њихови сународници у остатку Покрајине. Начелник косовског округа Горан Арсић каже да их погађа то што их њихова држава заборавља и осећају се као да су пуштени низ воду.

Арсић напомиње да су Срби из тог дела Косова били приморани да на основу досадашњих споразума у дијалогу Београда и Приштине, почну да користе косовска документа и регистарске таблице, што им је додатно отежало животе.Он је пренео апел тамошњих Срба на државни врх да током преговора сагледа и њихове интересе јер питање је како ће се Срби јужно од Ибра кретати када почне да се реализује договор о интегрисаном управљању прелазима, хоће ли морати да плаћају дажбине за улазак са Косова у сопствену државу.

Арсић истиче да представници преговарачког тима Београда морају да имају исти однос према свим житељима Покрајине, упозоривши на то да су Срби јужно од Ибра суочени с недостатком безбедности, слободом кретања, али и проблемом коришћења докумената.Директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић изнела је дискутабилан податак међународне заједнице, да на Косову и Метохији живи 136.000 Срба, од којих је око сто хиљада настањено у срединама јужно од Ибра.

Она каже да су управо ти Срби преживели највећи терор Албанаца последњих 13-14 година, али да су и они живи, и да и они желе координацију са својом државом Србијом, јер другачије на тамошњим просторима не могу ни опстати.

Председник општине Вучитрн Зоран Ракић каже да због проблема с којима су суочени, Срби јужно од Ибра ће преко Канцеларије за КиМ захтевати пријем код председника и премијера Србије, јер не смеју дозволити да се у свеукупној ситуацији, у којој је доведен у питање опстанак, Срби додатно деле.Он је рекао и да ће представници Срба с централног, али и других делова Косова, директно захтевати од државног врха да им одговори на питање – шта ће бити са њима.

 

(Глас Русије)