Прочитај ми чланак

Генерал Бен Хоџис: Српска војска више сарађује са НАТО него са руским снагама

0

Зашто Србија набавља нову војну опрему и чега се то плаши, упитао се бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи

Дијалог је покренут, прави преговори о суштинским стварима тек предстоје, а да ли ће Београд и Приштина успети да у наредном периоду дођу до компромиса, зависиће од много ствари.

У ексклузивном разговору за Косово онлајн генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, на питање како гледа на наставак дијалога у којем је ЕУ поново преузела водећу улогу каже:

„Мислим да тако и треба да буде. САД морају да обезбеде константно лидерство, јер део проблема, како се чини, лежи у томе да Вашингтон није био све време заинтересован за овај регион и потребно је да буде константно присутан. Веома је важно да САД заједно раде са ЕУ, то је најбоља шанса за безбедност и сигурност за Србију и Косово. Осим тога, неопходна су улагања у инфраструктуру и проналажење послова за младе људе.“

Након отказаног састанка у Вашингтону, чини се да се Гренел повукао. Мислите ли да ће поново преузети иницијативу и како ће се САД вратити у причу?

Мислим да су нам потребне професионалне дипломате као што је Метју Палмер, који је један од наших најбољих дипломата. Он је права особа да то ради. Заиста не знам да ли ће неки нови састанак бити организован, али било би добро да имате таквог професионалца као што је он и који ће преузети вођство.

Шта је потребно да се постигне договор?

Постоје ствари које су есенцијалне за постизање договора.

Прво: Лидерима у Приштини и Београду мора се оставити простор да преговарају. Морају да имају заштиту од спољних утицаја који покушавају да им кажу шта смеју, а шта не смеју. Рецимо, Москва користи цркву да притисне српско руководство.

Друго: Инфраструктурни послови, праве инвестиције које би помогле у интеграцији у западни систем. Имате веома талентовану младу популацију и мислим да је најбоље за све да ти млади људи виде да им је у најбољем интересу да остану у земљи, а не да иду у друге државе. Дакле, константне инвестиције су неопходне.

Треће: Интерес САД не сме бити пролазан, већ САД морају константно да буду присутне због стабилности и сигурности Балкана и да подржавају тај регион економским инвестицијама. Ето, то су та три кључна аспекта.

Како гледате на недавне демонстрације у Београду, медији су спекулисали и о руском утицају?

Нема сумње, то је тачно оно што Кремљ ради, експлоатише поделе. Када људи не верују влади користе се дезинформације за изазивање насиља. Једини начин да се то заустави јесте да друштва верују својим владама, институцијама и систему. У супротном ће увек бити оних који ће покушати да експлоатишу демонстрације и да учине да буду веће.

За новембар су планирани председнички избори у САД, а многи у Србији сматрају да би за Београд било боље да Трамп победи. Ваш коментар?

Искрено, не знам да ли би било боље, али морам да истакнем да овој администрацији треба да се ода признање за повратак заинтересованости Вашингтона за овај регион и дијалог Београда и Приштине. То је веома битно и надам се да ће САД остати дугорочно заинтересоване за овај регион.

Трамп је недавно најавио могућност одлагања због могуће преваре са гласовима путем поште. Како гледате на то?

Не верујем да ће се то догодити. Уверен сам да би то била велика грешка, а чак сам и против тога да се о тако нечему уопште и говори. Заиста је битно да се очувају стубови либералне демократије, да избори буду слободни и фер, уз слободне медије и правосудни систем. Председник мора све то да обезбеди.

Како гледате на могућу набавку америчких војних авиона од стране Војске Србије?

Српска војска више сарађује са земљама НАТО него са руским снагама, само што то није толико медијски испраћено. Не знам специфичности у вези са могућом набавком, али с једне стране мислим да би за САД била добра инвестиција да помогну Србији у модернизацији војске. С друге стране, морам да се запитам зашто Србија набавља нову војну опрему и чега се то плаши.

Многи ће рећи да и друге земље у региону појачавају улагања у војску, па су тако и на Косово недавно стигли амерички „хамвији“?

Свака нација има обавезу да се штити, али мора да има приоритете у вези са инвестирањем. Мислим да је на српском народу да изабере да ли је то инфраструктура, медицина или одбрана, битно је да се нађе баланс.