Прочитај ми чланак

Где су сад Стефановићеви људи из МУП: Пуштени низ воду или сачувани?

0

Бивши министар полиције Небојша Стефановић се по свему судећи побринуо да већина припадница "нежнијег" пола из његовог окружења, бар извесно време не брине о будућности и обезбедио им високе положаје у државној служби. Са друге стране, његови мушки сарадници нису били те среће и већина је остала у МУП-у, а њихов даљи статус је неизвестан посебно после хапшења криминалне групе Вељка Беливука.

Први на својој кожи је то осетио Илија Милачић, својевремено начелник београдске криминалистичке полиције, а затим и заменика начелника СКОПИ, који је тренутно у притвору због сумње да је одавао службене тајне и то једном таблоиду иза кога, како се сумња, стоји управо бивши министар полиције и људи блиски њему.

Milosav Miličković pored šefa Nebojše Stefanovića, FOTO: Mup

Стефановићева линија у МУП-у, на челу са Дејаном Ковачевићем, бившим начелником Управе криминалистичке полиције МУП-а, још је у овом министарству, али су сви смењени, и постављени на ниже положаје. Ковачевић је додуше именован за помоћника директора полиције, али свим познаваоцима прилика у МУП-у, јасно је да је то „шут у вис“ и да је тај положај много мање значајан од места првог оперативца Србије.

Исти положај, државни секретар у МУП-у, задржао је Милослав Миличковић, Стефановићев не само сарадник у МУП-, већ и десна рука у руковођењу београдским одбором СНС-а. Иако је остао на месту државног секретара упућени у дешавања у МУП-у указују да су му надлежности, посебно у вези са тендерима, а самим тим и новцем који се врти и дели унутар полиције, укинуте.

Да ли ће и Стефановићеви људи и са тих са тих нижих, или наизглед истих положаја, ускоро бити склоњени, јер се испитује њихов претходни рад – да ли су заташкавали поједине истраге или чак помагали криминалцима, биће познато ускоро.

И док је оперативце оставио „на леду“, свог кума Горана Папића, који је ничим изазван изабран за заменика начелника СБПОК-а и за кога се везују бројне афере, почевши од премлаћивања Дејана Пејовића београдског угоститеља, повео је са собом и у МО обезбедио место при свом кабинету.

И његова будућност је у овом тренутку неизвесна, посебно ако се узме у обзир да СУК испитује све његове активности док је био у МУП-у, да ли је злоупотребљавао свој положај, и ако јесте, да ли ће га такво понашање можда коштати и слободе.

Немања Пантић, наследник Биљане Ивковић – Поповић на месту шефа Бироа за информисање, по одласку Стефановића, радним местом остао је у МУП Србије, али само решењем. Према непотврђеним информацијама Директно.рс, Пантић је упућен у Скопље, у нашу амбасаду као официр за везу. Наводно током рад у МУП-у, Пантић, иако новинар, а не полицајац по образовању, завршио је неоходне курсеве да би касније могао да се „прешалтује“ у безбедносне структуре. То му је омогућило да се у ова нестабилна времена по некадашње сарадника Небојше Стефановића, склони не само из МУП-а већ и из Србије.