Прочитај ми чланак

Где су данас „фантоми“ из Савамале: Дијана у притвору, други шефују у полицији

0

Где се данас налазе актери који су учествовали у заташкавању нелегалног рушења у Савамали, а које је поменуо једини осуђени у том случају, полицајац Горан Стаменковић, питање је које се наметнуло након што су КРИК и БИРН објавили интервју са овим бившим службеником МУП, кога је, према његовим речима, власт натерала да преузме кривицу за случај Савамала. Како открива Нова.рс, док су једни и даље у МУП, поједини су ипак завршили иза решетака, али због других кривичних дела.

Звонко Костић, Милан Станић, Веселин Милић, Дијана Хркаловић, Владимир Ребић, Немања Стајић, Соња Божовић, Небојша Стефановић, Александар Папић, Александар Вучић, имена су људи које је у интервју пре неколико дана поменуо бивши полицајац Горан Стаменковић, једини осуђени у случају „Савамала“.

Стаменковић је за Крик говорио о састанцима на којим га је врх полиције убеђивао да призна кривицу, како му је Дијана Хркаловић претила, али и о састанку са председником Александром Вучићем који га је слагао да ће му испунити обећања која су му дата када је преузео кривицу.

Готово шест година касније, актери које је Стаменковић поменуо налазе се од притвора до места најмоћније фигуре.

Но кренимо редом.

Звонко Костић и даље активан

Горан Стаменковић означио је Звонка Костића као особу од које је добио наређење „да уколико буде дошло до некаквог рушења, све позиве преусмерава на градску грађевинску инспекцију и комуналну милицију“.

Шест година касније, према нашим незваничним сазнањима, Костић се и даље налази у полицији, али је још увек непознато на ком месту.

Милан Станић издаје пасоше

Како је у поменутом интервјуу објаснио Стаменковић, шеф смене свако јутро извештава помоћника начелника ПУ за Град Београд, кога одреди начелник београдске полиције о дешавањима у граду претходне вечери. Дан након рушење, начелник ПУ за Град Београд овластио је свог помоћика Милана Станића.

„Ја сам ујутру известио Милана Станића да је дошло до рушења неких објеката у кварту Савамала у Херцеговачкој улици. Станић ме је питао ‘како си ти то Горане као најшколованији и најспособнији шеф дозволио да се деси’. Мој одговор је био „начелниче било би крви до колена, а ја то не бих дозволио него сам добио наређење како да поступам од начелника дежурне службе'“, испричао је Стаменковић.

Стаменковић је испричао да је Станић, као дипломирани правник и добар познавалац добио задатак да све везано за случај Савамала настави испред полицијске управе за Град Београд.

Милан Станић, који је до рокаде Стефановић – Вулин у полицији био на месту првог човека београдске полиције, а после смене кратко помоћник Веселину Милићу, уручено је решење за радно место заменика начелника Управе за управне послове МУП Србије, односно да издаје пасоше.

Веселин Милић – шефује у београдској полицији

Стаменковић је означио Веселина Милића, тадашњег и садашњег начелника ПУ за Град Београд као особу на коју се Звонко Костић позвао, када му је пренето наређење о нереаговању уколико се догоди неко рушење. Поред тога, Милић је означе као неко ко се нашао на састанку у јуну 2017. године заједно са Хркаловић, када су, како се чини, преговарали.

„Веселин Милић ме је бог зна како нахвалио и представио ме Дијани Хркаловић, рекавши да су се о мени много огрешили, да сам био планиран за место начелника, да је то место додељено другом на ургенцију извесног министра. Недвосмислено ми је поручено да ја морам да прихватим, да је то захтев министра Стефановића, и да долазе у име самог државног врха, тадашњег премијера Александра Вучића (…). Милић је изнео да ћу бити начелник у Сопоту и да ће ми бити у знак захвалности омогућено да приведем објекат намени, да завршим комплетан објекат који сам започео на овом плацу“, изнео је озбиљне оптужбе на рачун Милића Стаменковић.

Међутим, након што је од 2013. године до 2018. године био на месту првог човека у престоничкој полицији, Милић је постао саветник председника Србије Александра Вучића, а потом је у новембру 2020. године „реанимиран“ и враћен на место начелника ПУ за Град Београд.

Данас се помиње као један од кандидата за директора полиције, а неретко му похвале додељује и министар полиције Александар Вулин.

Дијана Хркаловић иза решетака

Стаменковић је бившу државну секретарку МУП-а Дијану Хркаловић означио као особу која му је претила да мора да испоштује договор, али и особа која је организовала састанке.

Из МУП-а, Хркаловић се повукла маја 2019. године, а око две године је и под медијском паљбом провладиних медија. Међутим, након што је недавно Хркаловић заменила браниоце, и уместо искусних правника одабрали партијског адвоката и „посредника у преговорима“ Владимира Ђукановића, остала је верна својој странци, те је до дана данашњег ћутала о свим потенцијалним аферама, које вероватно зна.

Владимир Ребић у пензији

Стаменковић је бившег директора полиције Владимира Ребића, који је постављен на то место шест месеци након рушења објеката у Савамали, означио као човека од кога је тражио састанак.

„Приликом обилазака са министром Стефановићем пришао ми је Ребић и питао ‘да ли смо ми теби Горане остали нешто дужни’. Ја сам рекао ‘како дужни, ништа ми нисте помогли и срамота је ово што радите’. Устао сам и рекао ‘ви сте криминалци, ви сте рушили’, ‘како ми се то обраћаш’, изговорио је Ребић, а ја сам му одговорио ‘веома пристојно’. ‘Добро, нећемо сад о томе, седи Горане'“, описао је Стаменковић разговор са Ребићем а потом и додао:

„Разговор је трајао око 50 минута и преузео је на себе да он то реши. После два месеца нудио ми је нека места у МУП-у“, рекао је између осталог Стаменковић.

Владимир Ребић данас је у пензији.

Небојша Стефановић у војсци

До октобра 2020. године, Стефановић се налазио на месту првог човека полиције. Од тада, „рокирао“ се са Вулином и постао министар одбране. Месецима се налазио на мети провладиних медија, али су све оптужбе непосредно пред изборну кампању утихнуле.

Стефановић се тренутно налази на место министра одбране, а засад није познато где би могао да заврши, односно на ком месту, након председничких и парламентарних избора, који су заказани за 3. април.

Немања Стајић у Секретаријату за послове озакоњења објеката

„Рекли су ми да ћу ићи код секретара Немање Стајића, који је секретар у Секретаријату за послове озакоњења објеката. Примљен сам тамо и рекао ми је да морамо радити ударнички 20 дана до два месеца. Ја сам рекао два месеца, али ми је речено 10 до 15 дана. Тако је започела моја голгота везано за озакоњење објекта где се сада налазимо“, рекао је између осталог Стаменковић.

Стајић је наравно остао на исто месту, и даље је секретар у Секретаријату за послове озакоњења објеката. У децембру 2021. године провоцирао је и вређао грађане на протестима. Он је у медијима означен као „Вучићев лични урбаниста“.

Соња Божовић градски секретар за инспекцијске послове

Стаменковић је за КРИК испричао да га је једном приликом контактирао одборник СНС-а из општине Звездара Срђан Ђукић и предлагао му да инвестира у његов недовршени нелегални објекат.

„Рекао је да је број добио од господина Александра Папића (бизнисмен близак врху Српске напредне странке). Ја сам рекао да Папића не познајем и тог господина нисам упознао, нит сам имао контакт са њим и да ће он организовати то зидање“.

У договор су, каже, укључили и градску секретарку за инспекцијске послове Соњу Божовић како би обезбедили да инспекција не долази на нелегално градилиште.

Соња Божовић данас је на истој позицији, градски секретар је за инспекцијске послове града Београда.

Александар Папић – функционер СНС

Александар Папић широј јавности је познат као некадашњи блиски сарадник министра одбране, раније полиције, Небојше Стефановића. Стефановић је пре неколико месеци оптужио Папића да је сарађивао са групом Беливук-Миљковић. Власник је једног таблоида.

Оно што је познато јесте да је Папић био у градском одбору Српске напредне странке (СНС) на Звездари. Члан је СНС. Уједно, власник је таблоида „Објектив“.

Александар Вучић – председник државе

Стаменковић је испричао да је био и на састанку код Александра Вучића, који је у ноћи рушења знао да ће бити нови премијер а данас је председник Србије и најмоћнији човек у Србији.

Вучић се на поменутој функцији налазио од 2017. године, а Србијом практично влада од 2012., када је Српска напредна странка дошла на власт.