Прочитај ми чланак

Гајић: Не плаћајте казне по прекршајним пријавама због учествовања у протестима

0

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, позвао је данас грађане да не плаћају казне по прекршајним пријавама које су добили од полиције због учествовања на еколошким протестима протеклих недеља.

„Предлажем грађанима да се боре и да нико не призна да је починио прекршај, а ко неће да се бори, нека плати казну“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да би грађани који неће да плате казну по пријему прекршајног налога требало да се потпишу на левој страни тог налога на месту предвиђеном за потпис.

„Потом би требало да на два листа папира, својеручно читким рукописом или одштампано, напишу у заглављу ’Прекршајном суду’ и да наведу место у којем је суд смештен, рецимо, ’Прекршајном суду у Ваљеву’, а испод тога наслов ’Захтев за судско одлучивање’“, рекао је Гајић.

„У тексту испод наслова би требало написати: ’У прилогу вам достављам потписани прекршајни налог. Не признајем прекршај који ми се ставља на терет. У складу са законом, захтевам судско одлучивање’“, додао је Гајић.

Гајић је навео да би испод текста требало да стоје датум, својеручни потпис и адреса.

„На једном од два папира са истим заглављем, текстом и потписом требало би прикачити потписан прекршајни налог. Тај примерак је поднесак суду, а на други примерак суд ставља печат пријема захтева. Најбоље је да грађани сами однесу те папире у суд, а могу их послати и препорученом поштом“, рекао је Гајић.

„Видећемо да ли ће прекршајни судови после тога позвати грађане као окривљене у прекршајном поступку да би дали одбрану по прекршајним пријавама које је против њих поднела полиција“, додао је Гајић.

Гајић је истакао да ће, ако добију позиве на суђење, грађанима дати правне савете како да се бране пред судом.

„Грађани могу да се јаве и Народној странци и наш Правни савет ће им обезбедити одговарајућу одбрану“, закључио је Гајић.