Прочитај ми чланак

Франсоа Оланд у посети Русији

0

Француски председник Франсоа Оланд, који је започео своју једнодневну посету Москви, покушаће да у разговорима истакне забринутост због кршења људских права у Русији али и да се истовремено договори о јачању економских односа између две земље.

Оланд је посету руској престоници започео дајући интервју руском либералном радију Ехо Москве, где је најавио да ће са руским председником Владимиром Путином разговарати о људским правима у Русији, али да његов приступ тој теми неће бити провокативан, пренела је агенција Ројтерс.

„Дискутоваћемо о томе са председником Путином. Не желим да будем провокативног приступа“, рекао је француски председник радио станици Ехо Москве.

И француска и руска страна стране желе да избегну конфликт као што се догодило прошле године приликом посете Москви немачке канцеларке Ангеле Меркел која је оптужила Москву за гушење дисидената.

„Питања о демократији и људским правима су исто толико важна као и други аспекти наше сарадње“, нагласио је Оланд.

Оланд је рекао да Париз одувек настоји да таква питања постави страним партнерима на пријатељски начин, а однос Русије и Француске француски председник је описао као однос старих савезника уједињених историјом и културом.

Оланд ће, такође, разговарати са Путином о конфликтима у свету, укључујући Авганистан и Сирију, али и о јачању економских веза.

Русију и Француску деле не само тема људских права, већ и руска подршка сиријском председнику Башару ел Асаду, давање руског пасоша француском глумцу Жерару Депарђеу… те ће двојици председника бити веома тешко да избегну неслагања, навела је агенција Ројтерс.

Међутим, у интервјуу Ехо Москви, Оланд је ставио до знања да не жели да питање давања руског пасоша Депарђеу утиче на односе Француске са Русијом. Две земље, ипак, имају приближене ставове по питању ситуације у Малију као и по питању ублажавања санкција Ирану у замену за обустављање неких нуклеарних радњи.

„Надам се скором доношењу политичке одлуке која ће зауставити насиље у Сирији“

Француски председник Франсоа Оланд изразио је данас наду да ће „политичка одлука” решити конфликт у Сирији.

„Надам се да ћемо наредних недеља бити ближе политичкој одлуци која ће омогућити да се заустави насиље у Сирији”, рекао је Оланд за радио Ехо Москве.

Оланд, који борави у првој посети Русији од ступања на дужност, данас ће се у Кремљу састати са руским председником Владимиром Путином.

(Танјуг-Бета)