Прочитај ми чланак

Француски „Поен“: Вучић је сатрап Балкана!

0

Председник Србије Александар Вучић дува "врућ и хладан" ветар Европи, а истовремено хвали "своје пријатеље", председнике Кине и Русије, Си Ђинпинга и Владимира Путина, преноси француски лист Поен (Ле Поинт) у опширном тексту посвећеном Вучићевом политичком портрету.

У чланку под насловом „Србија: Александар Вучић, сатрап Балкана“, лист поставља питање какву игру игра „свемоћни српски председник“ и преноси Вучићево играње кошарке са децом од десет и 12 година током пролећа, оцењујући да та „утакмица“ између зграда у Београду показује право лице 50-годишњег председника „сигуран је у себе и свемоћан“.

– Од доласка на власт 2014. као премијер и касније као председник државе, Вучић контролише готово све медије, правосуђе, парламент – преноси лист и додаје да је белоруски председник Александар Лукашенко током посете Београду у децембру питао Вучића зашто га „гњави са опозицијом“.

– Ја сам имао два посланика опозиције и њих сам се отарасио – рекао је Лукашенко Вучичу, пренео је Поен оцењујући да је Лукашенков савет био „свакако од користи за касније парламентарне изборе у Србији одржане 21. јуна. Вучич сада контролише парламент јер се већи део странака одлучио на бојкот“. Вућич је још рекао да не воли своје политичке противнике јер „презиру земљу“.

Француски лист оцењује да је то „прилично смела изјава за једног лидера који тежи европској интеграцији“.

– Та опција која је свакако још далека, потврђена је у Бриселу 2012. године, међутим, сан о владавини права у срцу Балкана све више бледи – пише лист који је пренео изјаву бившег председника Бориса Тадића да је Вучић „уништио демократију“.

„Али ван граница, ниједна европска земља се не усуђује да критикује Вучићеве злоупотребе. Таква дипломатска попустљивост има своје објашњење. Запад сматра да је Вучић као лидер способан да донесе трајни мир у срцу Европе. Али како? Признавањем Косова“, наводи Поен.

– Једини је проблем што Вучич шаље контрадикторне сигнале. Један неименовани европски званичник сматра да Вучић „све воза“ јер игра на карту стагнације кососовског питања јер му је то једина прилика за даљи останак на власти – пише лист.

Да би још више мучио Брисел, Вучић се окреће кинеском председнику за којег каже да је он „његов брат Си“, једини који му је помогао током кризе коронавируса. Као врхунац, Вучић са очима пуним суза дочекује кинеске лекаре и кинеску помоћ и љуби кинеску заставу, навео је француски лист.

– У том „шоу програму“ Вучић је заборавио једну ствар, а то је да ЕУ потписала чек од 3,6 милијарди евра за Србију током последње две деценије и још један чек од 200 милиона евра за помоћ током епидемије коронавируса. Вучића то не занима много јер је рекао да је европска солидарност бајка – пише Поен.

Поен даље пише да је председник Србије такође наклоњем Путину, „будном спонзору који је одлучио да блокира свако признавање Косова“.

– Вучићева агенда је додворавање Кини, Русији и повремено Бриселу – оценио је лист који у тексту поткрепљеном изјавама разних званичника, описује Вучићев долазак на политичку сцену, његову функцију у Српској радикалној странци и оснивање Српске напредне странке.