Прочитај ми чланак

Француска и Немачка: Вучић се сложио за нормализацију уз постизање споразума!

0

„Нормализација односа између Косова и Србије незаменљива је за безбедност и стабилност региона и од великог је значаја за перспективу приступања две земље у ЕУ“, поручили су у заједничком саопштењу француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел након данас одржаног самита Београд-Приштина. На њему су, под њиховим покровитељством, разговарали Александар Вучић и Авдулах Хоти. Нормализација односа подразумева потписивање „коначног свеобухватног правно обавезујућег споразума“ и „мере изградње поверења“ две стране.

После одвојених оглашавања српског председника и косовског премијера, и покровитељи данашњег догађаја, као трећа страна дали су свој коментар.

AP Photo

Подсећајући да је дијалог прекинут у новембру 2018, у саопштењу за јавност које преносе амбасаде ових држава, наводи се да су се Вучић и Хоти сложили да наставе дијалог под покровитељством ЕУ, а са циљем „нормализације односа Србије и Косова, уз постизање коначног правно-обавезујућег споразума“.

Своју сарадњу Вучић и Хоти „продубиће“ преко „многих области које су предложене у Берлинском процесу“, уз „једнако важне мере изградње поверења између две стране“.

Макрон и Меркел охрабрују Вучића и Хотија да у „следећим месецима постигну суштински напредак“ а француски председник и немачка канцеларка „остаће ангажовани по овом питању“, а уз подршку ЕУ.

„Биће спремни да организују нови самит у каснијој фази преговора уколико буде био потребан“, наводи се у заједничком саопштењу две водеће европске земље.

Следећи термин за састанак је 16. јул, који је забележен као први састанак у Бриселу и организују га Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак.

На данашњем видео самиту поред ове четворке, учествовали су и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност и потпредседник Европске комисије, Жозеп Борељ, као и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

Вучић подсетио да Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова

Подсећамо, у данашњем обраћању медијима након састанка, председник Вучић нагласио је да стране неће изаћи са заједничким саопштењем управо због тога што једино Србија, како је казао, има различите ставове. Један од разлога због којих је дошло до неслагања је и употреба термина „Косово – Србија“. Српска делегација је инсистирала на томе да се користи „Београд – Приштина“, зато што Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова.