Прочитај ми чланак

Фолкер Халбауер: Безбедност Срба на Косову угрожена, одговорне и српске институције на северу

0

Folker Halbauer

(Танјуг)

Командант Кфора генерал Фолкер Халбауер каже да је безбедност Срба на Косову угрожена, али тврди да део одговорности за то сносе и српске институције на северу.

Халбауер је рекао у интервјуу франкфуртским „Вестима“ да безбедностна ситуација јесте генерално добра, али постоје разлике између територије јужно и северно од Ибра.

„Ако се у северној Митровици сваког дана бацају бомбе и друге експлозивне направе, наравно да је то претња за безбедност грађана. Али, споменуо бих да се то дешава у специфичним регијама, па чак и ако погледате Митровицу реч је о специфичним местима и нападима на специфичне мете. Више од 50 одсто напада је на запослене у административној канцеларији за северну Митровицу (власти Косова). Моје мишљење је да је добар део тога повезан с криминалним активностима. Могуће је да криминални елементи покушавају да прилично уплаше народ и окрену га против дијалога који се води у Бриселу“, истакао је Халбауер. 

На северу се, према његовим речима, понекад не прихвата ни да косовска полиције или Еулекс спроведу истрагу, а то није у мандату Кфора, те да чак и када би одлучио да испита те нападе и нађе кривце, не би му било дозвољено да то уради, јер је то ствар владавине права. 

Кфор је, како је подвукао, одговоран да да допринос безбедном и сигурном окружењу. 

 „Оно што се дешава на северу не сматрамо директном претњом томе, и у овом тренутку не видимо потребу да интервенишемо. За мене је то и даље питање реда и закона, дакле Еулекса и косовске полиције. Ако им народ не дозвољава да обављају посао, онда је на одговорним представницима заједнице да им то објасне. Али, ако одговорни представници заједнице кажу да нико не би требало да помогне и сарађује са Кфором или Еулексом, ко ће онда убедити народ да су им потребни истински закон и ред“, поручио је Халбауер. 

Немачки генерал је казао да може да одлучи да стави огроман безбедоносни штит око Митровице, са контролним пунктовима и патролама, али то није у мандату његове мисије и није прави начин за решење ситуације. 

Ипак, он је уверен да се дијалогом у Бриселу ситуација променила у позитивном смеру за последњих годину дана. 

Халбауер верује да ће се постићи договор око такозваних паралелних структура и њене трансформације у безбедносне структуре, те да ће, ако се то на крају догоди, та структура бринути о владавини права. 

 „Мој сан је да се убрзо барикаде на мосту у Митровици уклоне на миран начин. Ако се то догоди, биће јасан знак да Београд и Приштина заиста желе да нађу решење за помирење“, нагласио је он. 

Халбауер је осудио уништавање и скрнављење гробаља, рекавши да није могао да верује да то неко може да учини, и да је то неприхватљиво. 

 „Реаговати тако на политичку одлуку у оближној регији нешто је што заиста не могу да схватим. Зато сам задовољан реакцијом међународне заједнице и косовских власти, односно осудом. Сви су били изненађени тим дешавањем. Косовска полиција сада чува око 90 гробаља на Косову, као и остала места, да би показала Србима да су ту да их заштите. Ситуација може постати веома напета и опасна. Сваки пут када је неко повређен или убијен постоји велика могућност да дође до експлозије насиља, па чак и до дешавања попут оних из 2004. године“, нагласио је Халбауер.