Прочитај ми чланак

ФБД НАПАО ВУЛИНА ЗБОГ КиМ: Црногорски војници као НАТО војска да иду на Космет

0

Изјава Александра Вулина, како је наведено у вечерашњем саопштењу, Форума за безбедност и демократију (ФБД) не доприноси ни безбедносним интересима српске мањине на Косову.

Форум за безбедност и демократију (ФБД) сматра да је изјава министра одбране Србије Александра Вилина – којом позива Црну Гору да не шаље двојицу својих официра у састав Штаба Команде КФОР без претходног договора са Београдом – непримерена принципима прокламовање спољне политике Београда.

Форум напомиње да је Црна Гора позвана да упути своје представнике као самостална и суверена држава и као чланица војног савеза НАТО коме је поверено командовање КФОР Међународним мировним снагама УН које су 1999. успостављене по Резолуцији 1244 Савета безбедности и то уз сагласност Београда!

Београд до сада ни од једне државе чије су снаге упућиване у КФОР није тражио да за то претходно питају Београд, па то не приличи да се тражи ни Црној Гори, која више није у истој држави са Србијом због чије је некадашње политике на Косову и сама трпела последице и бомбардовања на које је, непотребно, подсећа министар одбране Србије.

Форум изражава наду да ова изјава министра одбране Србије неће пореметити односе Србије и Црне Горе, који су у последње време с меродавних места обострано оцењивани као врло добри, нити на сарадњу Србије и КФОР – чије је присуство на Косову, што је такође недавно истицано баш у Србији, од изузетног значаја за безбедност тамошњег српског становништва, читавог Косова и региона.