Прочитај ми чланак

„Фарма“ у Скупштини: Лазовић прозивао власт због учешћа у ријалитијима, Марјан…

0

Настављена је седница Скупштине Србије на којој се расправља о формирању Анкетног одбора због масовних убистава у школи "Владислав Рибникар" и околини Младеновца. Маратонска седница почела је још пре две недеље, а до сада се расправљало о Извештају Владе о стању о безбедности у држави, као и о извештају РЕМ-а. Иако се расправљало, још увек никакав закључак није донет.

13:51

Одређена пауза

Председник Скупштине Владимир Орлић одредио је редовну паузу у трајању од 60 минута.

13:43

Јованов: Гласаћемо за анкетни одбор, и ви ћете бити предмет обраде

Миленко Јованов питао је Лазовића како је флашом воде гађао полицију испред Скупштине града.

„Гласаћемо за анкетни одбор, али драго ми је што дајете материјал у ком ћете и ви бити предмет обраде“, навео је посланик СНС.

13:40

Ристичевић: На Фарми сам био као професионалац, тамо сам хранио животиње

Марјан Ристичевић је рекао да је Лазовић очигледно мислио на њега, кад је говорио о Фарми, али је истакао да тада није био народни посланик.

„Тамо је била и Ева Рас, Зорана Павић, Александар Илић… То су далеко бољи људи од њега, вредни пажње, за разлику од њега који је нека врста друштвене штете. Кад неко са 43 године ни факултет није завршио замери пољопривреднику зашто је учествовао на Фарми 3. То је моја професија, тамо сам хранио животиње“, рекао је Ристичевић.

Он је навео да је Ненад Чанак као народни посланик био у Великом брату.

„Ја сам у Фарми био као професионалац, као пољопривредник. У САД-у овај човек био био страни агент. Наш закон каже да политички субјекти не могу бити финансирани из иностранства. За разлику од њега који стално напада државу, ја је браним од страних агената“, рекао је Ристичевић.

13:31

„Укидање накнаде за конверзију земљишта је пљачка јавне својине за рачун најбогатијих“

Лазовић је рекао да је власт у сенци трагичних догађаја покушала да прогура два закона који ће себи блиским тајкунима направити невероватну велику корист.

„Приватизација Србије, приватизација привредних добара попут националних паркова Копаоник, Ђердап, Тара… и јавних предузећа се дешавала у сенци овога. И ово би требало да буде део анктеног одбора. Да видимо како је пажња људи отишла на другу страну. Хвала вам што сте повукли тај закон. Има и други предлог закона о планирању и изградњи. Предлог који сте ставили је укидање конверзије земљишта. Укидање ове накнаде је легализована пљачка јавне својине за рачун најбогатијих“, истакао је он и затражио повлачење тог предлога закона.

13:23

Лазовић: Извините што сам заборавио да су посланици већине учествовали у ријалитију, требало је да бране извештај РЕМ-а

Реагујући на наводе да не поштују службе Скупштине, Лазовић је навео да је Зелено леви клуб поднео амандмане да се подигне основица запосленима.

„Председник већине каже да му је пала концентрација. Не тврдим за себе да ми не пада концентрација. Можете на моје мане да додате неке ствари. Видим да пратите моје мреже. Додајте на моје мане да некад спавам, да имам астму, некада нешто заборавим, као и то да у овом парламенту имамо народне посланике који су учествовали у у Фарми. Кад већ имамо врхунске познаваоце овог скарадног програма, зар није могла та особа да представља извештај РЕМ-а. Сада разумем зашто браните програме у којима се насиље промовише. Толико сте ствари радили, да ми је ово промакло. Извињавам се што народни посланици учествују у најпризменијим програмима у којима се промовише насиље, сукоби, у којима се објашњава како је најбоље убити човека, у којима се жене даве… У таквом једном програму бивствују посланици владајуће већине“, рекао је Лазовић.

13:00

Стефановић: Кристијан Голубовић није ишао у затвор због ријалитија

Борко Стефановић, посланик „Уједињених“, да је стручне службе Скупштине увредило терање да иду на митинг (СНС).

„Анкетни одбор који данас треба да направимо заједнички, сви представници грађана Србије, јесте нормалан и разуман чин да се утврде чињенице и да се дају конкретни предлози како из тога да изађемо. Зна се ко је непосредни кривац, то су убице које су повуке убарач. Ви не разумете разлику између кривице, објективне ,субјективне и политичке одговорности. Грађани Србије не знају све чињенице“, рекао је он.

Стефановић је навео да се 11 година промовишу лажни хероји, криминалци, да их водитељи терају да кажу да су за СНС.

„Анкетни одбор је најбољи показатељ како ће владајућа већина да се односи према потреби народа да се дође до истине о томе која је то била стрељана, ко је власник, како се зове особа која је дозволила детету од 12 година да упуцава пиштољ, ко је дозволио да се у школи не покрене педагошки поступка према том детету, одакле оцу више комада дугог наоружања… То се тражи да се разоткрије, а те чињенице још не знамо, али ћемо сазнати. Како је могуће да убица из Дугане уз огромне пропусте и поред пријаве МУП-а није процесуиран, како је могуће да није добио судску одлуку, јурио комшије коцем, убијао псе… Зашто је Виши суд у Београду дозволио да Кристијан Голубовић не иде у затвор, јер обавезан је да заврши уговорен посао. Мисли се на Фарму или Задругу“, питао је Стефановић.

12:29

Марсенић (НАДА): Не схватам разлог за контрамитинг СНС, ослабљена позиција Срба на КиМ

Посланик коалиције НАДА Предраг Марсенић рекао је да је због контрамитинга СНС ослабљена позиција Срба на Косову и Метохији.

„Не схватам разлог зашто сте ви правили тај контрамитинг. Не схватам колико сте стотина аутобуса довели са Косова и Метохије, па је била ослављена позиција нашег народа доле. Увек осуђујем Куртија, али ја очекујем од њега да то ради, а ви стално правите грешке. Када кажете ми нећемо помоћи Косову да буде део међународних институција, али то се од нас не тражи. Председник је на ЦНН забашурио одговор да неће никада признати Косово и Метохију. Нисте успели да одговорите на прави начин, угрозили сте позицију Срба на Косову и Метохију“, навео је Марсенић.

11:56

„Орлићу, толико сте заљубљени у себе, понашате се као ној“

Посланик испред коалиције НАДА Верољуба Стевановић поручио је председавајућем Орлићу да уопште не контролише расправу на седници.

„Господине Орлићу, како проговорите, Ви прекршите пословник. Ред на седници на одржавате на прави начин. Ви се понашате као ној, не чујете шта ови (напредњаци) говоре све време. Толико сте заљубљени у себе да не видите како се они понашају“, рекао је Стевановић.

Убрзо га је Орлић прекинуо.

11:51

Орлић изрекао опомену Роберту Козми

Након говора посланика Радомира Лазовић, Орлић је изрекао опомену посланику Роберту Козми.

„Изгледа да сте били најпаметнији од свих данас. Хоћете одмах да вам изрекнем опомену или касније? Хоћете одмах? Изричем опомену Козми… Не чујете да Мариника Тепић виче из клупе, то нисте чули. Ви изгледа нећете да чујете друге, а не себе. Да ли ви чујете себе, људи? Немојте да се дерете из клупе, Лазовићу. А, сад нећете. Треба да вас је срамота“, рекао је Орлић.

11:37

Алексић: Председник нас називам хијенама, одговорност нико не преузима

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да живимо у накарадном систему вредности у коме нема одговорности.

„Ова седница је сазвана на захтев грађана, опозиције због трагедија која се догодила. Сада имамо једну од тачака коју треба да усвојимо, а онда следи одговорност, да се утврде пропусти, али нажалост ова трагедија не сме да се заврши као гомила њих по принципу десило се. Не, ово не сме да прође тек тако. Молим вас да схватите озбиљност теме, да схватите шта значи одговорност. То је реч која се изгубила у претходној деценији, која у приватизованој држави не постоји у систему где смо сви жртве, без обзира којој странци припадате или сте дете или пензионер. Сви смо у том накарадном систему вредности. Хоћемо ли да се бавимо превенцијом или притисцима када се деси нека несрећа. Све афере су прошле без одговроности јер су разбијене институције, само што неки хоће да признају, а неки не. Разбијено је правосуђе, полиције, они су на услузи онима који данас владају. Неко има већу, неко мању одговорност“, рекао је Алексић и додао:

„Они који данас управљају државом не могу да имају исту одговорност као они који 10 година воде државу. Овај анкетни одбор је важан јер се први пут формира тако нешто да би се утврдиле одговорности. Медији годинама сатанизују људе, шире поделе међу грађанима. Разноразне емиисије праве хаос од чега корист има само власт. Говорили смо о милион тема, а на свако наше питање добили смо таргетирање у медијима. Сећате се Савамале, тада није било никакве одговорности, тако је остало на свему. Да ли умешан Синиша Мали или не, просто тако је остало. Онда смо имали аферу хеликоптер, па Крушик, где је био један од актера отац Небојше Стефановића, бившег министра. Ухапсили сте Александра Обрадовића, узбуњивача. Па смо имали аферу Јовањице, ни тада није било одговорности власти. Па имате случај наплатне рампе у Дољевцу, где немамо два минута снимка како би грађани знали шта се десило. А где су лажни докторати, па убиство Оливера Ивановића за које је рекло да се ће открити налогодавци, па ништа од тога. Нема одговорности, сви спавају… Имамо и пљачку у Телекому, па Рио Тинто, где је Влада Србије прекршила законске одредбе и нико није сносио одговорност. Па убиство Владимира Цвијана од којег бежите као ђаво од крста. Важан је анкетни одбор да не прође по принципу десило се… Недељама грађани траже институционалну одговорност, да председник каже ви сте хијене, олош, умрећу ћу и борићу се из гроба, шаље поруку да неће отићи са власти жив. Човек помиње мртву децу, мртву децу..“, поручио је Алексић.

11:17

Лутовац поручио Орлићу: Немојте да спавате, ако вам се спава – узмите дупли нес

„Господине Орлићу, ви сте позвали највећи број људи на протесте, из недеље у недељу га ширите. Људи долазе због вашег система који није заказао, а ако ово називате системом, имаћете још више људи на протестима. Не покушавајте да убацујете људе на протесте који ће да га дискредитовати, да убацујете неке своје људе, а нико их на протесту није видео осим вас и умирите ове који добацују. Понашајте се нормално, зашто сваки пут нама одговарате с места, тумачите оно што смо рекли, па нам искључујете микрофоне. Јуче сте прекинули седницу пола сата раније јер се тада Скупштина највише гледа. Прекинули сте у 17.35, ако вам се спада узмите дупли нес, али немојте то да радите“, рекао је Лутовац.

11:07

Јованов вређао Лутовца: Ово је водило Србију, хајде дођи да ми завариш шамарчину

„Где треба да дођем да ми завариш шамарчину, где ме чекаш да дођем. Ваша екселенцијо где ћете да ми заварите шамарчину? Ово је представљало Србију, ово. Њега пошаљу у последњи ред на протестима, неће са њим нико да разговара, то је бре страшно?“, рекао је Јованов.

Уједно, док је Јованов вређао Лутовца, председавајући Орлић опомињао је опозиционе посланике.

10:59

Лутовац: Систем није заказао јер систем не постоји, да имамо систем не бисмо имали ни ову седницу

Председник Демократске странке и посланик Зоран Лутовац поручио је да систем није заказао јер систем не постоји.

„Систем није заказао, система нема. Било би страшно да се ово зове системом, то би било страшно. Да нема система то не би било толико страшно јер има наде да се изгради. Ово да се назове системом, то је страшно. Да имамо систем, имали бисмо уређену државу, у којој не бисмо морали да имамо протест јер би поднели оставке они који су одговорни. Њих не би било, да има система не би нам се све ово дешавало. Да имамо систем не бисмо имали ову седницу, не би било потребно да се расправља о Анкетном одбору, не бисмо тражили разрешење, то би се десило без икакве потребе… Да имамо систем, приоритет не би била Премијер лига или национални стадиони, приоритет би били школство, радници Колубаре, али немамо систем и зато разговара. Због тога имамо протесте јер људи траже правду са уређеним системом“, рекао је Лутовац и додао:

„Где је извештај о Новаку Недићу, због чега је он још увек у Влади. Генерални секретар Владе шаље батинаше на своје пољопривреднике, а томе ни речи на РТС. Вучић позива на дијалог преко Инстаграма, назива их лешинарима и хијенама, а прекида протеста неће бити. Они могу само да се радикализују ако се оглушите о њих“, навео је он.

10:53

Наставља се дуел Јованова и Лазовића: „Ви немате појма шта је Анкетни одбор“.

Посланик Лазовић подсетио је власт на катастрофалне резултате у борби против насиља у претходним годинама и објаснио да грађане боли то што власт не планира ништа после свих трагедија.

„Нас боли што видимо да ништа не планирате после ових трагедија, нас то боли и због тога тражимо формирање Анкетног одбора и због тога протести Србија против насиља“, казао је Лазовић.

Након тога обратио се и Јованов и поручио Лазовић да он „суштински не зна шта је Анкетни одбор“.

„Уверен сам да немате појма шта је Анкетни одбор, али заиста то сад мислим да ви то суштински не разумете. Ви не прихватате изјаву премијерке, па онда тражите формирање Анкетног одбора да би доказао чињенице. А ви нама упорно доказујете да нема потребе да постоји Анкетни одбор јер сте ви утврдили чињенице: ко је одговоран, ко није, па дајте претворите то у неку одлуку, да се људи не замлаћују, не заседају и слично. Занимљиво је да понављате такве поруке да је систем заказао, али то причајте људима око вас је њима систем није заказао када је премијер убијен. Нико није поднео оставку, па шта ћемо са тим системом. Убијен је новинар Пантић, је л поднео неко оставку? Па није“, одговорио је он.

10:33

Јованов одговорио Лазовићу: Импонује ми што ме читате, али поново обмањујете људе

У реплици на излагање Лазовића, шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов поновио је да је против формирања Анкетног одбора јер то опозиција не треба.

„Импонује ми што читате моје стенограме, али није фер и коректно да обмањујете људе, који вама верују. Ми вама не верујемо ништа. Прошле недеље сте лично најављивали да сам ја најавио немире на протестима, да ће неко да вас бије, а онда се то није десило. Па сте рекли да сам ја наручио пребијање оног Американца, али нема извињења. За десетак сати, од јуче до данас, смислили сте да како да реагујете. Која је поента Анкетног одбора који би требало да утврди чињењице око убистава, а ви из опозиције све већ знате. Па шта ће вам онда? Онда предложите шта овде треба овде ми утврдимо. Ја остајем при оном што сам рекао у целини. Не треба нам Анкетни одбор јер ви све чињенице знате“, навео је Јованов.

Председавајући Владимир Орлић поново није реаговао на говор шефа напредњака, али је искористио прилику да опомене опозицију и изнесе коментаре који немају везе са расправом.

10:25

Лазовић: У реченици Ане Брнабић да систем није заказао препознали смо политику избегавања одговорности

Народни посланик Радомир Лазовић упитао је како је могуће да је премијерка Ана Брнабић имала информације дан након трагедија претходног месеца да систем није заказао.

„Хтео бих да скренем пажњу, данас причамо о формирању Анкетног одбора који би требало да утврди чињенице око трауматичних догађаја које су се десила у нашој држави. Објашњавајући мотив за предлагање и формирање Анкетног одбора, ми смо у реченици Ане Брнабић да систем није заказао препознали једну државну политику избегавања одговорности да се донесу важне и системске промене у држави и жељу власти да све остане исто. Било би неопходно да се окрене нови лист, да се повећа број наставника, педагога, бољи услови за децу, другачији један систем који би био потпуно другачији. Која то истраживања тог система је премијерка имала само дан након масовног убиства, па је тврдила да систем није доказао. Драги грађани, добио сам потврду од господина Јованова и ево држим стенограм са његовим изјавама у којем се да каже да се види да нема потребе да се формира Анкетни одбор. Признајте да Ана Брнабић није могла да има никакве информације да систем није заказао, признајте да је све у реду било. Хајде да признамо, да дођемо до консензуса да нешто не ваља и да мора да се промени“, навео је Лазовић.

Он је подсетио на катастрофално стање у вези са извештавањем дела медија у држави и позвао на испуњење захтева који су дефинисани на протесту „Србија против насиља“.

10:11

Ана Брнабић поручила да је спремна да поднесе оставку

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је спремна да поднесе оставку на ову функцију.

„Спремна сам у сваком тренутку да поднесем оставку на месту председнице Владе. Уколико неко мисли да Влада не ради како треба, да може да неко други ради боље, до за мене говори да у сваком тренутку мандате можемо да вратимо грађанима, а онда да председник или да постави другог мандатара или да идемо на изборе, рекла је премијерка“, преносе медији.

09:52

Јованов викао и вређао опозицију, Бакарец износио неистине

Миленко Јованов, посланик СНС, викао је на седници Скупштине, говорећи опозиције да би требало да је буде срамота што, како каже, прогони децу председника Србије.

Поред тога, вређао је народног посланика Радомира Лазовића.

Ко диже бакљу? Један брадати, чупави буцкобас. Личи на овог који је малопре говорио. Мало је скратио косу и браду, мало је смршао, али је то он. Али није ту крај. На Фејсбук страници Не давимо Београд – бакљада“, рекао је Јованов, на шта су напредњаци углас повикали „Аууууууу….“

„Лагали сте да сам организовао хаос на протестима, какав је хаос био на протестима? па сте лагали да сам ја организовао да туку оног Американца на протестима. Ајде сад да се извините што сте лагали. Кад је крај вашим лажима Лазовићу?“, закључио је Јованов.

Са друге стране, посланик СНС Небојша Бакарец назвао је председника ДС Зорана Лутовца „шефом жуте странке“ и питао да ли је његово залагање за уређењу државу то кад прети смрћу посланицима СНС и шамарању Миленку Јованову.

09:50

Опозиција тражи формирање Анкетног одбора због трагедија у „Рибникару“ и околини Младеновца

Народни посланик Радомир Лазовић рекао је за телевизију Нова да је анкетни одбор „нешто што би могло да нам донесе одговоре на многа питања које грађани постављају“.

“ Мислим да премијерка тада није могла да има никакве анализе или било каква сазнања која би могла да јој кажу било шта о систему, а изјавити тако нешто, то може да значи да радите тако нешто да бисте себе и своје функционере заштитили од одговорности или да би просто показали да ништа нећете променити. То је оно што је нас највише заболело, јер ако кажете систем није заказао, онда нема шта да се мења, онда нема потребе за неким поправкама тог система“, подвукао је Лазовић.