Прочитај ми чланак

Ево зашто Вучић одлаже формирање покрета: Два су разлога, а рејтинг само пада

0

Громогласно и месецима најављивано оснивање Народног покрета за државу, на Видовдан, дан кад се, како Александар Вучић воли да каже „све боље види“, одложен је за септембар. На ово одлагање и пролонгирање саме формализације тог пројекта утицале су вероватно две ствари. Прва је да још није до краја дефинисан и договорен улазак и формални статус СПС-а унутар те приче о новом „покрету“, а други разлог што Вучић није сигуран жели ли стварно изборе и на којим нивоима.

“На Видовдан ће бити ‘неки мали проглас, малог броја људи’, али ће да настави да се ради. Од Видовдана до септембра има довољно места. То мора да има нову вредност, нови садржај, да би људи могли да поверују да се боре уз тај нови покрет за Србију“, објаснио је Вучић кратко у недељу, гостујући на ТВ Пинк.

Фото: Јутјуб

Према речима Ђорђа Вукадиновића, уредника Нове српске политичке мисли, Вучић је вероватно исправно закључио да није најбољи тренутак за формирање тог његовог већ дуго најављиваног „покрета“.

„Тим пре што је читава та прича од почетка била једва нешто више од још једне у низу медијско-маркетиншких кампања у режији власти, и далеко од неког осмишљеног и разрађеног концепта“, каже Вукадиновић.

Додаје да су на ово одлагање и пролонгирање саме формализације тог пројекта утицале вероватно две ствари.

„Са једне стране, вероватно да још није до краја дефинисан и договорен улазак и формални статус СПС-а унутар те приче о новом ‘покрету’. И друго, важније, с обзиром да је, по мом мишљењу, читава та тема са ‘покретом’ лансирана ради препакивања старог политичког садржаја у нову форму, а зарад будуће предизборне кампање, могуће да је све пролонгирано зато да би се само формирање поклопило, или бар максимално приближило почетку те предстојеће предизборне кампање, за коју у овом тренутку вероватно још ни сам Вучић није сасвим сигуран да ли ће је, када и на ком све нивоу бити. Зато и ово такозвано оснивање тог такозваног ‘покрета’ вероватно неће бити пре средине, или друге половине јесени.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Вучић настоји да купи време, јер види да је пројекат „Покрет за државу“ пропао.

„Његова реализација му ништа неће донети јер грађанима је јасно да се ради о СНС-у и садашњој коалицији око те партије, само под новим именом. Вучићев рејтинг као и рејтинг политичке групације коју предводи, наставиће да пада. С друге стране, појачаће незадовољство у СНС-у, а можда ће доћи и до нових излазака појединаца из његових редова, јер неки спортисти, интелектуалци, глумци – које ће Вучић у својству зачина убацити у своју стару папазјанију како би деловала као нова – морају нешто да добију, а то опет значи да неки од постојећих функционера губе позиције“, наводи Анђелковић.

Тако би, како каже, Вучић платио цех за игру која му ништа не доноси и могао би нешто да изгуби од онога што има. Зато одлагањем формирања покрета за септембар настоји да купи време.

„Да прича, а не чини ништа. Не може да одустане од онога што је започео, јер би испао неозбиљан, али може да ствари развлачи и све сведе на прогласе, саопштења, нагађања. А касније већ ће видети. То је иначе карактеристично за његов стил владавине. Када тако поступа са својом партијом или покретом који прави, то је онда ствар њега и његових сарадника. Но, када тако води државу, сви њени грађани трпе штету. То је много већи проблем од свега што чини са такозваним. „Покретом за државу“, поручује Анђелковић.

Саговорници Данаса наводе да је главни разлог због чега Вучић још није кренуо у оснивање Покрета за државу то што не може да сломи СПС, а ни своје унутар СНС. Добар део социјалиста је против утапања у нови покрет и противе се губљењу идентитета, а ни сви остали коалициони партнери, осим Вулиновог Покрета социјалиста, ту идеју не примају раширених руку.

Осим тога, Вучић сматра да ње тренутак, како кажу саговоници Данаса да се „крунише за лидера свих Срба“ кад хапсе Србе на КиМ и кад није сигурно да ће у Црној Гори представници њему подобних Срба ући у власт.

Отуда ће, како наводе саговорници Данаса, у лето када мало протести утихну да гледа да сломи што се сломити може, како би онда и он у јесен ушао са неком причом и покушајем синергије. Све то, истичу, даје шансу опозицији да на његову механички прављену причу јединства одговори природно направљеним јединственим фронтом и једном колоном која је свакако већ направљена на улицама широм Србије.