Прочитај ми чланак

ЕУ укида Црногорцима евро?

0

Evro-_620x0(Танјуг)
Брисел – Експерт у бриселском Аналитичком институту за економију и политику Мајкл Емерсон казао је у недељу да ће Европска унија, током преговарачког процеса, отворити питање коришћења евра у Црној Гори.

Он је навео да је коришћење евра у Црној Гори последица одлуке црногорских власти, кад су у ванредним околностима, најпре унилатерално преузели немачку марку, а потом евро.

Коришћења евра у Црној Гори у потпуности се разликује од чланства у Еврозони.

Савет ЕУ је више пута поновио да унилатерално прихватање евра није компатибилно са правним тековинама Уније.

То значи да ће се током приступних преговора отворити то питање, казао је Емерсон подгоричком дневнику „Вијести“.

Он је рекао да коришћење евра неће бити проблем, ако се држава повинује главним макроекономским критеријумима ЕУ у погледу инфлације, јавног дуга и буџетског дефицита.

„Црногорска економија се може посматрати као случај мале земље која се прикачила на велике економије. Такве врсте монетарне уније су се показале историјски одрживим, све док су политичари опрезни“, казао је Емерсон.

Црна Гора је до сада привремено затворила два преговарачка поглавља – 26, које се односи на образовање и културу и 25, које покрива области науке и истраживања.

Званична Подгорица је преговоре са ЕУ почела 29. јуна прошле године, када је у Бриселу одржана прва Међувладина конференција између Црне Горе и ЕУ.

Међувладиној конференција претходила је позитивна одлука Европског савета о отварању приступних преговора са Црном Гором.

Званичници држава ЕУ су тада, уз одлуку за почетак приступних преговора, позвали Црну Гору да појача напоре на борби против организованог криминала и корупције.

Црну Гору на путу ка пуноправном чланству у ЕУ очекује 35 преговарачких поглавља.