Прочитај ми чланак

ЕУ: Могуће поново увођење виза за земље Западног Балкана

0

(НСПМ, Србин инфо)

 Известитељка Европског парламента (ЕП) за визну либерализацију за Босну и Херцеговину (БиХ) Тања Фајон потврдила је да још трају преговори око механизма суспензије безвизног режима за земље Западног Балкана.

– Преговори око механизма суспензије још трају. Мислим да нећемо брзо стићи до договора – изјавила је Фајон за агенцију Анадолија.

tanja-fajon-foto-beta_f

Фајон је упозорила да земље Западног Балкана, упркос свему, и даље треба да раде на томе, како би спречиле поновно увођење виза за своје грађане.

Свеједно, треба испуњавати мере, радити све да смањимо број азиланата, изјавила је Фајон. Анадолија подсећа да је у октобру 2012. године 2.673 градана Србије поднело молбу за азил у Немачкој.

Претходно је Уставни суд Немачке донео пресуду по којој потражиоци азила морају добити више новца. Сада је број азиланата у паду. У децембру 2012. године Савезна служба за миграцију и избеглице Немачке регистровала је свега 302 случаја потражиоца азила из Србије.

Очекивани прилив људи из Македоније, Босне и Херцеговине и Косова је, такоде изостао.

Представници Европског већа, Европске комисије и Европског парламента нису се 18. децембра 2012. године успели договорити око механизма за суспензију безвизног режима за земље Западног Балкана.