Прочитај ми чланак

Мелцер: ЕУ игнорише интересе Србије

0

brisel35(Б92)

Посланик Слободарске партије Аустрије у Европском парламенту Андреас Мелцер каже да га неуспех улоге ЕУ у дијалогу не изненађује јер ЕУ игнорише интересе Србије.

„Оно што госпођа Ештон чини у име ЕУ није никакво посредовање, већ стајање у страну Косовара, чије жеље треба по сваку цену бити примењене“, критиковао је он улогу високе представнце ЕУ за спољну политику и безбедност у посредовању у дијалогу Београда и Приштине.

Посебно је скандалозно, додао је Мелцер, што Брисел не захтева од Београда само да прихвати отцепљење историјске српске земље, већ истовремено игнорише српску мањину на северу Косова.

„Док се ЕУ обично брине о правима националних мањина, косовски Срби треба да буду препушетни на милост и немилост Албанцима. Очигледно Срби треба да, као губитници ратова на простору бивше Југославије, буду колективно кажњени“, оценио је он.

Мелцер је затражио да Ештонова коначно узме у обзир и српске интересе, ако пре свог одласка са функције жели приказати један успех.

„То значи да се Србима на Косову мора одобрити право на самоопредељење народа, или најмање што је могуће већу аутономију, како били заштићени њихов идентитет и култура“, поручио је аустријски посланик.