Прочитај ми чланак

ЕУ блокирала Вучићев и Орбанов пројекат: Разлог Кинези

0

Брзи возови који већ превозе грађане Србије из Београда у Нови Сад, изгледа да ипак још дуго за своје одредиште неће имати Будимпешту, без обзира на раније најаве челних људи Србије и Мађарске да ће се за коју годину из једне у другу престоницу стизати за два и по сата. Док се кроз нашу земљу увелико гради на овој деоници, код северних суседа, како каже саговорник "Нове", радови су заустављени због проблема кинеских извођача да испоштују европске стандарде градње.

Назнаке да постоје проблеми у радовима на мађарском делу пруге појавиле су се у јесен 2023. када су мађарски медији објавили да кинески извођачи имају проблем да по европским стандардима направе систем осигурања и контроле возова, да би у фебруару ове године стигле информације да је део радова код Будимпеште обустављен.

Новинар из Мађарске Габор Бодиш објашњава за Нова.рс да је у тамошњој јавности већ извесно време више него јасно да постоје озбиљни проблеми у изградњи мађарског дела пруге.

Мађарски званичници се, како наводи, о томе ретко изјашњавају, али проблем с времена на време отворе економски портали.

Стали радови у предграђу Будимпеште

Тако је у фебруару ове године портал “Дивани” објавио да су прекинути радови на прузи у близини Будимпеште и то због недостатка дозвола за рад. Овај медиј преноси чак и речи радника на градилишту да ће можда морати и да демонтирају оно што су до сада изградили, пошто су добили званичан налог да одмах обуставе градњу.

„Дивани“ наводи и одговор који су добили из Мађарских железница. Потврђују да су поменути радови обустављени на неко време, али додају да се „генерално радови на овом пројекту одвијају у континуитету“.

Из Мађарских железница је овом медију такође саопшено да “извођачи могу да изведу радове под постојец́им и ефективним законским условима”, али није одговорено на питања како је могуц́е да су радови уопште почели без дозвола, колико ц́е трајати тренутна обустава и да ли ц́е то утицати на завршетак радова на време.

Габор Бодиш појашњава да су у суштини радови на мађарском делу пруге једино и почели у предграђу Будимпеште, где су сада обустављени. Преноси да се у мађарској јавности већ дуже време зна да кинески извођачи не знају да направе безбедносни систем железничких сигнала по европским стандардима.

– Могу Мађари да изграде са кинеским кредитом и кинеском фирмом пругу без европских стандарда, али та пруга не може да се укључи у европски железнички саобраћај и тиме инвестиција губи сврху своју сврху – истиче Бодиш.

Шта то Кинези не знају

Проблем је, према оценама мађарских стручњака за саобраћај, што је систем контроле возова у Кини једноставнији него у Европи, што се показало као препрека за грађевинаре са Далеког истока.

Мрежа пруга и осигурање кинеских железничких станица, како је тада наведено, скоро су потпуно исти за сваку категорију, па се опрема производи серијски. Насупрот томе, у Европи је свака станица другачија, па су колосечне везе и друга техничка решења свуда различита.

Због тога, према европским стандардима, сва сигурносна опрема је јединствен производ који мора бити дизајниран, лиценциран и произведен посебно за сваку станицу. Све то је, како су оценили мађарски медији, непремостива препрека за кинеске извођаче радова.

Као једно од решења помињала се могућност да се додатно ангажује нека европска фирма која би уградила поменуте безбедносне стандарде. Овај предлог је, како се незванично могло чути у Будимпешти тих дана, био једна од тема разговора током посете мађарског премијера Виктора Орбана Пекингу прошле године, али су Кинези изгледа одбацили ту идеју.