Прочитај ми чланак

Емил Фејзулахи: Време је да се Ненад Чанак мало одмори

0

Пуне двадесет две године Ненад Чанак је једини и неприкосновени вођа Лиге социјалдемократа Војводине и за све ово време никада није имао (као права демократска странка) чак ни противкандидата на конгресу странке.

У међувремену су промењени сви потпредседници, чланови ИО, али и чланови Главног одбора ЛСВ-а.

Не видим могућност напретка странке уколико на њено чело не дође неко други и ако сви заједно не кажемо садашњем вођи – доста је, ајде се мало одмори – каже за Данас Емил Фејзулали, некадашњи високи функционер и посланик ЛСВ-а, а данас „обичан“ члан странке и потенцијални Чанков противкандидат на страначким изборима.

Колико одбора је потребно да вас подржи како бисте ушли у трку против Чанка?

– По статуту странке потребно је да ме кандидује најмање једна трећина одбора ЛСВ-а. Програмска и изборна скупштина странке одржаће се 8. децембра, а последњи рок за подношење кандидатура за све функције у странци је 5. новембар. Са различитих страна стиже ми подршка и ако добијем подршку довољног броја одбора, прихватићу кандидатуру за председника.

Да ли већ имате написмено подршку неког одбора?

– Не још, али сигуран сам да ћу обезбедити потребну подршку, јер велики број чланова Лиге жели промене на свим нивоима, а посебно на месту председника странке. Из изборне трке сам спреман да изађем само уколико се за место председника кандидује још неко ко би могао да има веће шансе у односу на Чанка.

Шта конкретно замерате актуелном председнику ЛСВ?

– Много тога. Чанак се на челу ЛСВ налази већ 22 године и странка је доживела свој максимум. Не видим могућност напретка странке уколико на њено чело не дође неко други. Осим тога сматрам да странка коначно мора бити самостална, а не вечити привезак неким другим странкама. Морамо да се навикнемо да смо у опозицији и морамо да радимо на побољшању квалитета живота људи у Војводини, јер је и основно начело странке – бољи живот у Покрајини.

За протекле 22 године да ли је Чанак икада имао противкандидата на страначким изборима?

– На конгресима странке Чанак је увек био без противкандидата. Додуше, пре седам година, тадашњи покрајински секретар за пољопривреду Игор Курјачки словио је за Чанковог противкандидата. Искључен је из странке после објављивања кандидатуре за председника ЛСВ, а потом је смењен и са места покрајинског секретара за пољопривреду. Данас се бави пољопривредом.

Очекујете ли да ћете и ви имати неке последице због најављене кандидатуре за председника ЛСВ?

– Мене су пре неколико година у странци избрисали из свих могућих комбинаторика без икаквог образложења, а био сам на разноразним функцијама. Покушао сам да сазнам где сам то „погрешио“, али никада ме нико, а посебно Чанак нису удостојили одговора. Тако сам пре четири године дошао у ситуацију да се питам – знам ли ја ишта друго да радим осим да се бавим политиком. Схватио сам да знам и да могу другим стварима да се бавим.

Ипак се враћате политици?

– Вирус политике је јак, али је јача моја жеља да странку, чији сам члан толико дуго, учиним бољом.

Колико инциденти и туче у којима је учествовао Чанак могу да вам „помогну“ у изборној страначкој трци?

– Не бих коментарисао његове личне гафове у јавности, којих је било доста. Њихове последице требало би да сноси само Чанак, али, нажалост, колатерална штета његовог бахатог понашања је Лига социјалдемократа Војводине и то морамо сви имати на уму, истиче Емил Фејзулахи.

 

(Данас)