Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Вучићу, шта je са предизборним обећањем за аеродром Поникве?

0

На Златибору је јуче у организацији општине Чајетина, одржана регионална конференција „Аеродром Поникве – стратешки циљ Западне Србије“, а на конференцији се није појавио ни један представник Владе Републике Србије.

Фото: Tango Six

Фото: Tango Six

Иначе сам аеродром Поникве изграђен је почетком 80-их година за потребе тадашње ЈНА, и за време бивше Југославије био је трећи по дужини, око 3.100 метара. Током НАТО агресије 1999.године аеродром Поникве су тешко оштећене, где су погођене са чак 720 разорних пројектила, када су авиони агресора дејствовали по њему бомбама масе од 250 до 1.000 килограма. У склопу припрема за отварање аеродрома разминирано је милион и двеста хиљада метара квадратних.

ЈП Аеродром „Поникве“ власник је свих 556 хектара аеродромског простора. Објекат има једну од најдужих писта на Балкану, која се простире дужином целог комплекса.. Аеродромска писта могла би да прихвати и веће авионе, али је за ту врсту саобраћаја потребно оградити аеродром, набавити светлосну опрему, и обезбедити је са опремом за прихват.

borko-puskic-saobracaj-i-okruzenje-1024x586Да итекако има смисла инвестирати у овај аеродром говори и слична ситуација из сусества где на примеру аеродрома у Задру, који је обновљен и стављен у функцију цивилног саобраћај. Он данас послује са великим профитом, а корист локалних самоуправа је огромна.У задарски аеродром улаже се сваке године 1,5 милиона евра по принципу пола држава, пола локалне самоуправе, а добит је 200 милиона евра и 250.000 нових гостију.

За овај аеродром свих 10 општина Златиборског округа имају интерес, а то су Чајетина, Ужице, Сјеница, Пријепоље, Прибој, Пожега, Нова Варош, Косјерић, Бајина Башта и Ариље.

Двери предлажу да власник аеродрома и даље треба да остане у власништву Републике Србије, а да свих 10 општина са простора Западне Србије треба да оснују акционарско друштво и заједно управљају аеродромом, како нам се неби неки арапи, турци, азербејџанци појавили са својим инвестицијама, а да им се премијер Вучић за узврат одужи променом назива неког њиховог калифа, емира, или шеика као што се скоро десило промененом имена ОШ „Растко Немањић – Сава“ у новопазарском насељу Дојевиће у ОШ Халифи бин Зајиден ал Нахјану.

Свих 10 општина са простора Западне Србије треба да оснују акционарско друштво и да аеродром Поникве постане регионални пројекат. (Фото: Н1)

Свих 10 општина са простора Западне Србије треба да оснују акционарско друштво и да аеродром Поникве постане регионални пројекат. (Фото: Н1)

Тешко да би само једна локална самоуправа могла да поднесе трошкове рада аеродрома Поникве, а свакако би било добро решење да то буде регионални пројекат, а не само Града Ужица, јер свака од суседних општина има озбиљан туристички ресурс и интерес, па би тиме и сам аеродром врло брзо профункционисао.

Изузетан значај за Србију и Републику Српску

Пуштање аеродрома за јавни саобраћај отворило би врата елитном туризму и довођењу страних туриста који сада нису спремни да сада сатима путују до туристичких дестинација на Златибору, Тари, Златару, Мокрoj Горi, као и суседној Републици Српској до Андрићградa, Вишеградa, и Дринe. Отварање аеродрома би драстично скратило путовање до Златибора, најпосећеније планине у Србији, а био би и додатни мотор привредног развоја овог региона Србије.

Двери сматрају да је овај аеродром од изузетног значаја за западни део Србије и источни део Републике Српске. Влада Републике Српске је врло заинтересована да учествује у овом пројекту, али и свим другим пројектима који би помогли развој туризма са обе стране Дрине, што се потврдило јучерашњим присуством представника министарства туризма Републике Српске.

За сам завршетак радова на аеродрому потребно око 3,5 милиона евра. Аеродром сада функционише само за генерални саобраћај, односно за авионе до 12 места., са неопходним уложеним средствима ускоро би се омогућило слетање на аеродром и већих авиона.

Вучићу, шта je са предизборним обећањем?

Двери питају премијера Вучића шта је са његовим предизборним обећањем, датом током кампање, 17.априла ове године, где је премијер Александар Вучић, лидер СНС, обећао на митингу у Ужицу да ће аеродром Поникве „бити у пуној функцији крајем августа ове године“ тако што ће Влада Србије са њим на челу издвојити 2 милиона евра. Август је прошао али у међувремену ништа није урађено да би то обећање било испуњено.

На потезу су премијер и Влада Републике Србије која треба да одобри потребна средстава за завршетак радова, али и Град Ужице који би требао да донесе одлуку да ЈП аеродром Поникве од градског постане регионално предузеће коме је он и поверен 2010. године од стране Владе Србије.