Прочитај ми чланак

Двери: У Новом Пазару да се поштује ћирилица

0

Повереништво Двери у Новом Пазару захтева од локалних институција да поштују ћирилицу као званично, уставом прописано писмо у Србији.

Пошто институције локалне самоуправе у Новом Пазару не поштују не само права српског народа, који на територији Рашке области живи преко хиљаду година, него не поштују ни Устав Републике Србије, тамошње повереништво Двери послало је допис градоначелнику Новог Пазара и републичком поверенику за заштиту равноправности.

Допис повереништва Двери у Новом Пазару

Пошто је на последњим изборимам званично група грађана “Двери српске“ имала скоро 600 гласова у овом крају а што је реално умањена бројка, имамо и даље обавезу према тим гласачима да штитимо у оквирима правног система њихова бар минимална људска права.

Од стране наших гласача, а и од стране грађана овог краја који нису наши гласачи, имамо много примедби на понашање органа локалне самоуправе у Новом Пазару, а које ниједна од постојећих политичких организација неће да исправи.

Ради се о непоштовању прописа о употреби језика и писма у комуникацији са грађанима.

Посебно се подвлачи чињеница да органи локалне самоуправе сва решења којима одлучују о појединачним правима и обавезама грађана Срба шаљу на латиничном писму и на “босанском“ језику.

То се посебно односи на Пореску управу у Новом Пазару која је у саставу локалне самоуправе, а не Пореске управе Републике Србије и која убире порезе од грађана који су изворни приходи локалне самоуправе.

Овим захтевамо да се оваква повреда права грађана српске националности у најкраћем року исправи, да се сва решења којима се одлучује о појединачним правима и обавезама грађана Срба исправе и поново пошаљу на  ћирилици и на српском језику, а да се сва задужења за плаћање пореза сторнирају и камате и задужења почну да теку тек по исправљеним решењима.

Тиме би се исправило понашање које је очигледно дискриминаторско и у супротностности са Уставом Републике Србије (одредбе члана 10.) Законом о забрани дискриминације (Сл. гласник РС. бр.22/09) и Законом о службеној употреби језика и писама (Сл. гласник Р.С. бр.45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/95 и 30/10).

Покрет Двери
Повереништво Нови Пазар