Прочитај ми чланак

ДВЕРИ СУ ЗА РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА, али не и за увођење наметнутих термина

0

У току јавне расправе о Предлогу закона о родној равноправности посланица Двери, Марија Јањушевић и одборница Двери у ГО Звездара, Радмила Васић истакле су зашто не подржавају овај предлог и зашто су уместо наметања неуставног законског решења потребне измене Закона о равноправности полова.

Радмила Васић је истакла да је текст Предлога закона о родној равноправности неприхватљив у свим сегментима, почев од самог наслова, којим се крши Устав. „Наиме, Устав познаје само равноправност полова, односно мушкарца и жене,  дечака и девојчица, али не и термин род и родни идентитет.“ – рекла је она.

Како је истакла, не постоје ни општеприхваћена правила међународног права у погледу ових термина, па ни по том основу ови термини не могу бити предмет заштите Закона о родној равноправности.

„Не само да ови термини нису препознати у Уставу, већ се дефиниција рода у Предлогу закона не поклапа ни са дефиницијом рода исказаном у Истанбулској конвенцији коју је Србија ратификовала. Поменута Истанбулска конвенција даје дефиницију истоветну оној коју даје и Светска здравствена организација, а то је: „род” означава друштвено одређене улоге, понашања, активности и атрибуте, које дато друштво сматра прикладним за жене и мушкарце. Нема помена никаквог „родног идентитета“ у горњој дефиницији већ се под термином род подразумевају социјалне улоге неодвојиве од полне припадности.“ – рекла је Радмила и додала да су неке одредбе предлога у супротности са одредбом Устава да родитељи и законски стараоци имају право да својој деци обезбеде верско и морално образовање у складу са својим уверењима.

Народни посланик Јањушевић Марија је указала на бојазан да се кроз нови предлог закона заправо на мала врата уводи агресивна родна идеологија, која за циљ има промоцију ЛГБТ и у крајњој линији разбијање породице. Она је као доказ да постоји реална опасност од такозване „родне идеологије“ цитирала изјаву др Биљане Стојковић, која је о родној равноправности рекла да је то „Нови феномен“, један процес који још увек није довољно описан и развијен ни у светским организацијама. 

Због тога је потребно из предлога закона избрисати термине који нису научно признати нити вредносно неутрални и који потичу из Теорије рода: „родни стереотипи“ , „родни стереотипи и предрасуде“, „деконструкција родних стереотипа“, нарочито с тога што правни систем не препознаје овакве социолошко-психолошке термине, сматра Јањушевић.

Позивамо све грађане да се информишу о свим детаљима предлога и доставе своје предлоге за измену, односно званично захтевају повлачење предлога из процедуре, најкасније до 05. јуна.