Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Српски сељаци су се уверили да је Вучић њихову земљу продао странцима

0

Реакције многих удружења пољопривредника јасно говоре, да су пољопривредници прозрели намеру Владе Србије и да се изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту прави проблеми неће решити и да се распродаја државног земљишта странцима наставља

Став Српског покрета Двери је јасан већ 7 година, нема продаје пољопривредног земљишта странцима! Земља је важан национални ресурс и продаја макар и једног хектра земљишта је угрожавање суверенитета државе Србије!

Влада Републике Србије је изменама закона хтела да угоди и својим шефовима у Бриселу тиме што ће омогућити странцима да постају власници нашег земљишта у складу са штетним Споразумом о стабилизацији и придруживању , а и да обмане наше пољопривреднике да ће држава заштитити њихове интересе.

Смутња међу посланицима владајуће коалиције се видела и у томе, да су и њихови посланици имали различита тумачења закона и да Министар Недимовић није био превише сигуран и јасан у својим излагањима. Чак се и Министар за заштиту животне средине Горан Триван пре неки дан огласио, рекавши да изворе пијаће воде које смо продали странцима треба опет вратити у власништво државе!

Многи представници пољопривредних асоцијацијама су се огласили у медијима протеклих дана и послали јасну поруку Влади и Министарству пољопривреде, да се не слажу са новим законским решењима, јер се ствари у суштини неће променити. Странци ће и даље моћи да постају власници нашег пољопривредног земљишта ако купе неко пропало пољопривредно предузеће баш као и у протеклих 15 година. Зашто власт у протеклих 5 година није преиспитала власништво над преко 20.000 хектара државног земљишта којим сада газдују разни Тодорићи, Главаши, Ирци, Мађари…?

Последице оваквог накарадног закона, убрзо ће видети наши пољопривредни произвођачи када држава прода ПКБ и када 5.200 хектара земљишта које је у власништву ове компаније постане имовина неког страног тајкуна.

Суштина је да ће ова напредњачка власт наставити да крчми 400.000 хектара државног обрадивог пољопривредног земљишта и да га даје својим страначким тајкунима, баш као што и сада раде.

Српским сељацима је потребан нов Закон о пољопривредном земљишту, који ће омогућити да државну земљу добију на бесплатно петогодишње коришћење српска породична газдинства и да се одређене количине земљишта поклоне младим пољопривредницима који хоће да остану да живе на селу.

Иван Костић, народни посланик Двери