Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Против смо забране сваког физичког кажњавања детета

0

dveri ne eu

Позивамо тебе, законодавче, министре, председниче и остале у власти да не пристанете на колонизацију савести наших најмлађих.

Покрет Двери позива посланике народне скупштине Републике Србије и друге органе власти да одбране будућност нашег народа и државе — децу Србије и не прихвате одредбу о забрани телесног кажњавања деце као и даље умањивање ауторитета и права очева и мајки, који су најпозванији и најодговорнији за васпитавање младих.

Позивамо тебе, законодавче, министре, председниче и остале у власти да не пристанете на колонизацију савести наших најмлађих. Једна од одредби садржаних у Преднацрту Грађанског законика, у делу који је посвећен породичним односима, предлаже забрану сваког физичког кажњавања детета. Усвајањем такве одредбе држава би се додатно мешала у васпитавање деце и до краја ограничила васпитне мере оних који децу највише воле — њихових родитеља.

Држава Србија увелико, по западном моделу, настоји да подиже неодговорну децу коју онда од 14. године, а поготову од пунолетства, назива хулиганима. У појединим вртићима васпитачицама је већ забрањена употреба речи казна, а уводи се некакво ‘размишљање’. Могућност за кажњавање детета због недозвољеног или опасног понашања се стално смањује, чиме се подиже особа која има права, а нема осећај одговорности. Зато не треба да нас чуди пораст насиља.

Предлагач Закона, Комисија Владе републике Србије за израду грађанског законика, каже да се ове одредбе доносе ради усаглашавања са савременим правним тековинама, али посебно са законима у ЕУ, иако Србија није чланица Уније, а и сама Унија нема јединствен грађански законик. Све и да Унија има јединствен грађански законик, Србија мора да усваја такве правне одредбе које су најподесније и најбоље за правилан развој нашег друштва и државе, а у том смислу, поготову наше деце.

Двери Српске не заговарају премлаћивање деце нити њихово злостављање, већ право и одговорност оца и мајке, односно старатаеља, да васпитавају децу спремајући их за стваран свет у коме, поред права, казна и одговорност чине нужни део живота.

(Информативна служба Двери, Србин.инфо)