Прочитај ми чланак

Двери: Љајић је постао ГМО лобиста

0

БЕОГРАД - Српски покрет Двери затражио је данас да министар за трговину, туризам и телекомуникације Расима Љајић поднесе оставку због изјаве да се у Србији једе "увозно месо животиња које су храњене ГМО сточном храном".

Фото: Бета

Фото: Бета

„Ово је јавно признање министра да власт крши Закон о ГМО који забрањује увоз генетски модификованог семена и хране, односно да се ништа не чини да се стане на пут овој незаконитој трговини. Вечити министар Љајић у истој изјави чак предлаже да се овакви производи обележе како би грађани знали шта купују, чиме се директно заложио за кршење закона и слободан увоз хране која садржи ГМО“, наведено је у саопштењу Двери.

Додаје се да је Расим Љајић „на тај начин постао ГМО лобиста у Влади Србије“.

„Сада је већ сасвим јасно да нова Влада планира да либерализује постојећи Закон о ГМО и дозволи увоз, производњу и трговину ГМО семеном и храном. Ово је услов за улазак у Светску трговинску организацију, што је опет услов за улазак Србије у ЕУ, чиме ће ово постати само још један у низу уцена и притисака из Брисела, а све на штету српске привреде и грађана Србије“, оцениле су Двери.

У саопштењу се наводи да је 127 скупштина градова и општина у Србији донело декларације којима су једногласно изразили да не желе ГМО на својој територији.

„Расим Љајић и Вучићева Влада немају право да одлучују о овом питању без народног изјашњавања. Никада се у предизборној кампањи СНС и њени сателити нису заложили за ГМО, па не могу ни сада после избора да то на силу спроводе мимо воље народа који је у апсолутној већини против ГМО. Ако не верујете – распишите референдум“, саопштио је покрет Двери.