Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Држава треба да помаже домаћу пољопривреду, а не стране фирме

0

podrska-poljoprivredi-srbije-dveri

Дакле, стране фирме добијају више него цела српска пољопривреда. Истовремено се смањују државне субвенције пољопривредницима у Србији, укидају царине на увоз пољопривредних производа из иностранства, уништавају домаће банке и продају преостали пољопривредно-индустријски комбинати попут ПКБ.

Здрава храна, вода и животна средина – једне су од најважнијих тачака политике Двери.

Влада Републике Србије у буџету за 2016. годину издваја нових 300 милиона евра за субвенционисање страних фирми, и то не само потенцијалних нових страних инвеститора већ и оних који су већ ту, попут „Фиатаˮ. Та сума коју ће добити странци је већа него комплетан буџет за пољопривреду за 2016.

Дакле, стране фирме добијају више него цела српска пољопривреда. Истовремено се смањују државне субвенције пољопривредницима у Србији, укидају царине на увоз пољопривредних производа из иностранства, уништавају домаће банке и продају преостали пољопривредно-индустријски комбинати попут ПКБ. Задругарство је потпуно замрло и држава ништа не ради по питању подршке удруживању земљорадника у производне, прерађивачке и потрошачке задруге. То није нормално.

Двери се залажу да се сва државна средства уложе у домаћу привреду, посебну у домаћу пољопривредну производњу и прехрамбено-прерађивачку индустрију. Треба повећати буџет за пољопривреду на 10%. Треба обновити задруге и пољопривредно-индустријске комбинате, као и индустрију пољопривредне механизације.

Треба направити банку домаћих семенских врсти и заштити домаће пољопривредно земљиште које не сме бити продавано странцима. Здрава храна, вода и животна средина – једне су од најважнијих тачака политике Двери. Зато позивамо пољопривреднике да на следећим изборима гласају домаће политичаре који ће подржати домаћу производњу, а не оне који на челу Србије раде у интересу страних компанија.

Информативна служба Српског покрета Двери