Прочитај ми чланак

Ухапшени Срби на Каблару због Брнабићке, народ се окупља пред полицијом!

0

Савез еколошких организација Србије позвао је на протест испред МУП-а у Чачку због хапшења на Каблару, где је у посети била председница Владе Србије Ана Брнабић. Тамо се, наиме, планира изградња видиковца којој се, како наводе активисти, противи научна заједница и локално становништво. Према речима присутних, они ће остати тамо све док се не разјасни зашто су активисти ухапшени и док се не пусте на слободу.

Неколико стотина полицајаца је било присутно у шумама на Каблару, спречавајучи сељаке и активисте да дођу до врха ове планине и попричају са премијерком Аном Брнабић.

Подсетимо, народ и еколошки активисти се неколико месеци противе изградњи сматрајући да угрожава заштићено подручје.

Том приликом су ухапшене четири особе, које су пребачене у зграду полиције у Чачку.

Ухапшени су Милош Кувекаловић и Владимир Миливојевић из Чачка и члан еколошке организације „Заштитимо Добрињу и околину“ Драган Симовић из села Добриње.

Отац ухапшеног Кувекаловића, професор Радован Кувекаловић је изјавио за Н1 да је добио информацију да је његов син ухапшен и да планира да га посети.

„Он нема бригаду, нема наоружање и није убио жену. Ја сам се чуо са њим, добро је и очекује да ће данас да буде пуштен. Пре тога ћу пробати да га посетим у просторијама СУП-а“, каже Кувекаловић.

Активиста Јевђеније Димтиријевић који је био на Каблару је објаснио да је група активиста успела да оде до врха, и објашњава да су тамо требали да сачекају долазак посланика Александра Јовановића Ћуте.

„Њега су спречавали да дође, па смо сишли да видимо шта се дешава. Мислили смо да се барем народни посланик поштује у овој земљи, али се не поштује“, истакао је Димитријевић.

Оценио је да су активисти на Каблару грађани другог реда, због начина на који је полиција поступала са њима.

„Људи су ухапшени зато што су прелазили улицу. Кувекаловић је прелазио са једног на други крај улице, снимао је шта се дешава и морао је да бежи полицији, како би све забележио. Помагао му је у томе још један активиста, након чега су ухапшени“, објашњава Димитријевић.