Прочитај ми чланак

ДВЕ ЗЕМЉЕ ЗБОГ КОСОВА БЛОКИРАЈУ пут Србије у ЕУ

0

Само две земље чланице ЕУ блокирају отварање три нова поглавља за Србију, а једини услов је договор о телекомуникацијама с Приштином, сазнаје "Блиц".

2

Фото: ЕУ / Промо – Вучић и Могерини: ЕУ једини пут Србије

Само две земље чланице ЕУ блокирају отварање три нова поглавља за Србију, а једини услов је договор о телекомуникацијама с Приштином, сазнаје „Блиц“.

Србија још није испунила све услове који би јој омогућили нови напредак на путу ка ЕУ. Мада се спекулисало да наставак евроинтеграција кочи трећина држава чланица, извор „Блица“ из дипломатских кругова наводи да се отварању поглавља 5, 25 и 26 противе засад само Немачка и Велика Британија.

– Немци желе да види оцену да има напретка у дијалогу Београда и Приштине, док Велика Британија нема јасан став. Званични Лондон тренутно је преокупиран проблемима у својој земљи – наводи наш саговорник.

А шта Србија конкретно треба да уради у дијалогу са косовским властима да би Немачка дала зелено светло за отварање поглавља? Извор „Блица“ из врха власти наводи да би било довољно да се направи договор о телекомуникацијама, што неће бити нимало лако с обзиром на услове у којима се тренутно воде преговори.

Наиме, пред званични Београд недавно је постављен ултиматум да се одрекне имовине “Телекома” на КиМ како би почео да се спроводи споразум о телекомуникацијама који су српске и косовске власти потписале прошле године у августу. Тема дијалога у Бриселу у том тренутку требало је да буде договор о оснивању ћерке фирме “Телекома” на Косову, обезбеђивање лиценце за фиксну и мобилну телефонију и додељивање позивног броја +383 за Косово.

– Шта Београд сам може да уради у условима у којима друга страна опструира дијалог и нема велики интерес да обе стране у њему буду задовољне? За разлику од Србије, косовске власти не морају ништа – кажу у дипломатским круговима.

Бивши шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић наводи да Приштина никада до сада са српским званичницима није желела да преговара о имовини јер сматра да све оно што се налази јужно од Ибра припада њима.

– Србија би морала од Брисела и САД да тражи да изврши притисак на косовске власти да се питање имовине одвојено разматра. Свуда на свету имовина није ствар суверенитета, већ документације, а њу има Србија – каже за “Блиц” Стефановић.

Мада се спекулисало да отварање нових поглавља кочи партнерски однос са Москвом, наши саговорници наводе да Руси у овом тренутку нису тема. До краја године могла би да буду отворена само поглавља 5, 25 и 26, а ту је једини услов дијалог с Приштином.

– Однос с Русијом ће бити актуелан кад на ред дође отварање поглавља 31 о спољној политици, али то још није ни у назнакама. И ту није само проблем Русија, већ и Кина, Белорусија… – каже извор “Блица”.

Поглављима се бавио и председник Томислав Николић, који је поручио да су “у Приштини нетачно проценили да је дошло време за постављање услова без којих се не може даље у преговорима”.

Дачић: Доста је лажи о Русији

И министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је јуче да „лажу сви који кажу да је Русија крива што не напредујемо ка ЕУ“.

– Једини разлог је изостанак напретка у дијалогу Београда и Приштине. Безочне су лажи да Србија није отворила поглавља због Русије – навео је Дачић.

Поглавља 5, 25 и 26 редом се односе на јавне набавке, науку и истраживање, и образовање и културу. Иако дијалог са Приштином тапка у месту, у случају напретка постоје шансе да буду отворена у децембру.