Прочитај ми чланак

Два сценарија за рушење Ђиласа

0

Ministarstvo_zivotne_sredine_21

(Данас)

Београд — Приближава се седница Скупштине Београда а СПС и СНС, још нису донели коначну одлуку по којем од два сценарија ће се рушити београдска власт.

Проблем је што су обе опције омеђене неким законским оквирима које није лако прескочити и једна и друга се завршавају сменом актуелног градоначелника Драгана Ђиласа и расписивањем избора.

Прва опција водила би најпре ка увођењу привремених мера и до ње би се стигло тако што социјалисти 24. септембра не би предложили Антићевог кандидата и заједно са коалиционим партнерима на републичком нивоу одбили да обезбеде кворум за почетак седнице градског парламента. То би практично значило да је пробијен рок од три месеца у коме је градски парламент дужан да одржи бар једну седницу и Влади Србије би аутоматски било омогућено именовање привремених органа руковођења у Београду. Након тога би у складу са законом били расписани избори и то најкасније за почетак фебруара, што је, како за Данас кажу саговорници који нису желели да им се спомиње име, најнезгодније време за одржавање избора што директно може да утиче на изборни резултат.

„Децембар, јануар и фебруар су за градску власт најкритичнији месеци, због низа проблема у зимском периоду. И ранијих година смо били сведоци проблема са Градским саобраћајним предузећем, недовољне ефикасности Београд пута, а сада ће поскупети и грејање. Све то може да утуче на исход избора“, каже саговорник листа Данас.

Skupština-grada-Beograda

Према другом сценарију, у престоници би дошло до прекомпоновања власти, после чега би СНС, ДСС и коалиција око СПС управљале Београдом у наредних шест месеци до расписивања избора у марту наредне године. Непознаница је, ипак, да ли ће ДСС, који се до сада о томе није изјашњавао, пристати привремено да уђе у власт, или мањински подржи ту градску владу.

Извори листа „Данас“ наводе да је тешко поверовати у овом тренутку да ће одборници ДСС заједно са СПС и СНС, са чијом политиком према Косову и ЕУ дубоко нису сагласни, ући у прекомпоновање београдске владе. То би продубило несугласице у ДСС које већ постоје, а не би помогла ни објашњења да је реч о локалној власти, будући да је за многе Београд више од обичног града.

Саговорници листа „Данас“ подсећају и да су слабе шансе да ДСС мањински подржи градску владу, јер на такву понуду нису пристали ни 2008. године, када им је ДС нудио ту могућност. Иначе, у ДСС ни јуче нису желели да се изјашњавају, само су поновили да ће се после смене Ђиласа изјаснити о следећим корацима везаним за градску власт, али су напоменули да је потребно најпре да СПС убеди своје коалиционе партнере из ПУПС.

Никола Никодијевић, члан Градског већа и секретар ИО ГО СПС Београда, признаје за Данас да, иако је ПУПС потпуно аутохтона странка, јединствене одлуке су до сада стално доношене на нивоу коалиције. „Верујем да ће тако бити и овога пута, иако званичних разговора још није било“, каже Никодијевић.

Потпредседник ПУПС Милан Кркобабић сматра да су избори једино поштено решење за смену власти у Београду и додаје да та странка не жели да одустане од концепта социјалне политике који се последњих пет година уз помоћ градоначелника Драгана Ђиласа спроводи у престоници Србије.

„Како објаснити да Милан Кркобабић одустаје од концепта да свака општина мора да има дневни боравак за децу ометену у развоју? Како рећи родитељима деце која болују од аутизма да одустајемо од изградње њиховог објекта? Како ПУПС сад да одустане од тога зарад промене градоначелника, три градска секретара или три члана већа? То су ствари које се не доводе у исту раван“, истиче Кркобабић.

Он напомиње и да провинцијални дух прекомпоновања власти карактеристичан за „српске паланке“ не пролази у Београду, да Београђани вреднују само конкретне и практичне резултате неке политике, због чега су у том граду увек владали само победници.

„Морате да победите на изборима да бисте водили престоницу. Београд није остатак Србије, који се претворио у политичке куглане или фудбалске клубове. Ко су ти генијални композитори који компонују с ким ће да руше или праве нову власт? Као у фудбалским клубовима праве се комбинације – ко ће да утрчи, ко неће, ко ће остати у карантину… Избори су једино поштено решење“, сматра Кркобабић.