Прочитај ми чланак

Душко Кузовић: Поводом избора новог руководства САНУ

0

Уважени академици,

Док у Србији једва да се може наћи камен на камену, САНУ или ћути или се оглашава без икаквог резултата у друштвеном животу.

Ко први треба да упозори друштво на напад, да предложи решење, да преузме ризик одлуке, да поведе у будућност? Сељак на њиви, радник у фабрици, учитељ, лекар, или ви, уважени академици!?

Ово није притисак око кадровских решења. Ваш рад је ваша одговорност и ваш образ!

Говорим ово јер српско друштво треба Академију наука и уметности, али праву и функционалну! Ћутање, избегавање проблема и негативна селекција довели су до катастрофе у свим областима живота Србије.

Сматрам да је хитно и неопходно:

А) да се Академија одмах активно укључи у све области живота у Србији;

Б) да тежиште активности пребаци са унутрашњих сукоба и надгорњавања на рад и деловање у друштву;

В) тражимо остварива решења: јасна, практична, изводљива, војнички директна (а не теорију);

Г) да спроводите интересе српског народа и државе, а не да будете адвокати запада, истока, севера или југа;

Д) да ваши скупови и публикације се посвете горућим проблемима друштва и да понуде остварива решења;

Ђ) да узмете у активну (а не само вербалну) заштиту грађане и природу Србије. Ту посебно наглашавам деловање страних предузећа која кидишу на људску и природну имовину, због тога рушећи последњи камен суверенитета државе коју генерације граде већ вековима.

Жао ми је што морам да вас опоменем да велики део средстава којим се финансира рад САНУ долази од новца прикупљеног од стране извршитеља и судова: породицама продају кров над главом, трпезу, тањир и јастук! Од тако крваво убраног новца како сте узвратили сељаку, раднику, ђаку, лекару, учитељу, војнику, ратнику инвалиду? Да ли сте им побољшали живот? Учинили их здравијим и богатијим? Уз дужно поштовање, резултат у пракси се – не види!

Уважени академици,

Грађани финансирају ваш рад, и грађани су оснивачи Академије, а не политичари. Грађани Србије захтевају помоћ од вас, САДА И ОДМАХ, јер ВРЕМЕНА ВИШЕ НЕМА!

Стога, преузмите своју улогу у друштву онако како држава и грађани од вас то очекују. У противном, будите часни и уступите место онима који хоће, знају и смеју.

Времена више нема, вандали нам руше кућу!