Прочитај ми чланак

ДУШАН ПРОРОКОВИЋ: Изборна сага у наставцима – Вучић је практично пустио низ воду Николића

0
vucic-nikolic

Фото: ФоНет

Изборима у Србији је изгледа већина задовољна. Александар Вучић је тако омогућио да се СНС ојача на локалу и да поједини градски одбори добаце до неслућених резултата. Западу је ово прилика да препакује своје политичке штихове и консолидује НАТО-опозицију.

Патриотским снагама је шанса да поново стекну парламентарни статус, који и заслужују (због овога сам неизмерно захвалан српском премијеру, јер мислим да треба учинити све како би у Народној скупштини седели и представници оних који нису за чланство Србије у ЕУ и НАТО). Ваљда се због тога пуно и не расправља о мотивима Александра Вучића да иде у још једне изборе (мада их он формално не расписује, суштински-ствари тако стоје). За истраживаче, који се занимају за развој и функционисање политичког система, од посебног значаја је формално образложење Владе Србије које ће тек уследити, а којим ће се тражити од председника Србије да распише изборе. Са тог становишта посматрано, ово је донекле и историјска ствар. Тешко је наћи пример да власт која има двотрећинску већину у парламенту сама себи скраћује мандат после свега две године!?

Шта ће Србији донети избори?

Најкраћи могући одговор би био: ново мучење. Зашто? Прво, на седници Главног одбора СНС премијер Вучић је подвукао да је „Србији потребно још четири године стабилности и пун мандат за доношење тешких одлука до 2020, како би била спремна за улазак у ЕУ, и како би довршила започете реформе, које су Србију извеле на добар и сигуран пут“. Александар Вучић дакле тражи нови легитимитет за вођење политике која је већ доживела фијаско. Ако се још неко у Србији заварава да бољитак могу донети аранжмани са ММФ-ом, продаја природних добара и ресурса, проглашавање страних инвеститора за „надуставну категорију“ и „мере штедње“, нека погледа пример Грчке. Безнадежност ће само постајати већа. А тек када се „тешке одлуке“ ставе у контекст Косова и Метохије, отвара се много питања која могу потпуно да дестабилизују Србију.

dusan prorokovic o autoru

Александар Вучић није добио мандат ни на претходним изборима да потписује Бриселски споразум, нити има право да спроводи „тешке одлуке“ на Косову, а под којима се подразумева потписивање обавезујућег споразума између Београда и Приштине, по моделу споразума између СР Немачке и ДДР-а, без расписивања референдума. Иначе, хтео Вучић или не да потписује споразум са Приштином, притисци на њега ће се наставити и то ће све бити стављено у контекст преговора са ЕУ. Као што ће само ојачати притисци око „хармонизације спољне политике Србије са ЕУ“, а појавиће се и нови, који се тичу брзог уласка Србије у НАТО. Дакле, мрцварење којем већ дуго присуствујемо ће бити настављено. Што ће Србију додатно умарати и исцрпљивати.

Међутим, друга ствар је овде још занимљивија. Расписивањем превремених парламентарних избора Вучић је практично пустио низ воду Томислава Николића. Како сада Николић може победити на следећим председничким изборима?

Одговор је: без подршке СНС-а-никако!

Уколико истовремено не буду одржани председнички и парламентарни избори, Николић није фаворит у председничкој трци. Остаје да се види ко ће бити фаворит, али дешавања из готово свих источноевропских држава у последњих две године нам показују да постоји једно правило на председничким изборима које се понавља: кандидати власти губе у другом кругу. Србији председнички избори следе већ у првој половини следеће године.

Између подршке локалним одборима СНС и председнику Србије, Вучић је изабрао прву опцију. Зато ће, уколико жели да и даље контролише позицију председника Србије (а мораће, јер ако изгуби председничке изборе, почиње и осипање рејтинга странке), морати или да поново расписује парламентарне изборе 2017. године или да се сам кандидује на председничким изборима. Ако ради ово друго, остаје онда отворено: ко ће га заменити у Немањиној 11?

Да се данас одлучује о томе, на кладионици би најбоље стајала Зорана Михајловић, али доста још има до тога. Наредних годину дана ће у српској политици бити јако дуг период. У сваком случају, таквим развојем ситуације се понавља прича из 2008. године, када смо имали јаког председнику и слабу владу којом је он руководио. Проблем који је тада настао треба да нам буде за наук: слаба влада не може да спроводи реформе, нити да води државу. Она постаје најтања карика у систему, што онда кошта целу државу и све грађане.

Због свега, у наредном периоду смо ближи томе да уђемо у стање перманентне предизборне кампање и латентне дестабилизације, него да то буде период „четири године стабилности“. У прилог овој тези иду и дешавања на међународном плану. Унутар ЕУ се настављају ломови са несагледивим последицама, мигрантска криза ће током лета 2016. ескалирати, америчко-руски односи ће остати затегнути, сукоби на Блиском истоку ће добити нову динамику (са све већим увлачењем Турске у рат), а напетости на Балкану ће постепено расти.

И када прођу избори у Србији изборна сага ће се наставити. У наставцима. А још ћемо видети докле ће трајати. И како ће се завршити.

Извор: Фонд Стратешке Културе