Прочитај ми чланак

Думановић за Србин инфо открио позадину случаја Хркаловић: Сенти је угрожен живот!

0

Када је против Дијане Хркаловић 2016. године поднета кривична пријава због трговине утицајем, тужилаштво је кривичну пријаву одбацило, а подносиоци пријаве су отпуштени и изложени кривичном прогону.

О овом случају је писало само неколико медија.

Пет година касније, Дијана Хркаловић се због сумње да је починила исто кривично дело налази у притвору, а већина медија се утркује у томе ко ће је више демонизовати.

Милан Думановић, бивши полицијски службеник који је пре пет година заједно са колегом Младеном Трбовићем поднео кривичну пријаву против бивше државне секретарке ову транзицију објашњава чињеницом да је Дијана Хркаловић сву моћ црпела из Српске напредне странке.

– Она је била политички представник у полицији и то су сви у полицији знали. Њен развојни пут је био добро познат, дошла је у полицију са 26 година из Безбедносно-информативне агенције. Убрзо је постављена на позицију из које је практично руководила истрагама кривичне полиције, иако по закону за то није имала овлашћења. И сви су знали да њена моћ потиче из СНС-а, небитно да ли од Вучића, Глишића или неког трећег, наводи Думановић.

Њен пад је, додаје Думановић, настао оног тренутка када је заборавила ту чињеницу.

– Она је очигледно у једном тренутку помислила да моћ коју има у полицији потиче од ње саме, а не од странке којој припада. У том тренутку се отргла контроли. Њено хапшење нема везе са причом да у Србији нема недодориљивих. Напротив. Да је то случај, она би још 2016. године била ухапшена, истиче Думановић.

Највећи проблем, према његовим речима, представља чињеница да се одласком Дијане Хркаловић и Небојше Стефановића ништа у начину на који политика утиче на рад полиције није променило.

– Тај утицај политике на то ко ће да буде ухапшен, а ко пуштен је одувек постојао. Међутим, као и код већине других ствари, СНС је тај принцип подигао на један виши ниво у којем политика има одлучујућу улогу. Полицајци који су својевремено кршили закон по налогу Дијане Хркаловић, бивали су награђени. Они који су указивали на то, попут Младена Трбовића и мене, су санкционисани. Тај приницип је и даље на снази у полицији, каже Думановић.

Више о овоме у видео прилогу.