Прочитај ми чланак

Испливали докази: Кривична пријава против саветника Вучића због намештања избора

0

ПОКС поднео кривичну пријаву против саветника председника Србије због уписа 40.000 бирача са лажним пребивалиштима

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднео је кривичну пријаву против Адама Шукала, саветника председника Србије за регионалну сарадњу и бившег председника СНС за Републику Српску и Maje Mачужић Пузић, државног секретара у Министарству за државну управу и локалну
самоуправу, да су организовали упис преко 40.000 гласача из БиХ са лажним пребивалиштима у Србији у бирачки списак у Београду и још неким градовима.

ПОКС је дошао до сазнања да је Адам Шукало у периоду од краја 2021. до почетка 2022. године, док је био народни посланик СНС у Скупштини Србије, предао државном секретару Маји Мачужић Пузић спискове од преко 40.000 грађана БиХ који су добили по хитном поступку држављанство Србије и право гласа на републичким и локалним изборима.

Адам Шукало је Србима из БиХ нудио помоћ да добију држављанство Србије у року од неколико дана, као и пасош и личну карту Републике Србије, без обавезе да плаћају било какве таксе, појављују се у Србији или да чекају уобичајену процедуру за добијање ових докумената. Он је заједно са организованом групом координатора из СНС свим људима са списка решавао и на ком ће фиктивном пребивалишту бити уписани, а од нових држављана Србије је захтевао да гласају за СНС на свим будућим изборима нудећи им и награду од 50 евра и решен превоз на дан избора.

Улога Маје Мачужић Пузић је била да у координацији са МУП реализује да сви који пристану на ове услове буду и уписани у регистар држављана Србије, а затим и добију документе по хитном поступку и буду уписани у бирачки списак за републичке и локалне изборе.

ПОКС захтева од Вишег тужилаштва у Београду хитну истрагу поводом наведених чињеница из кривичне пријаве, с обзиром да постоји основана сумња да ће се кривично дело поновити и на новим изборима у Београду и другим градовима.