Прочитај ми чланак

ДУГО ЧУВAНA ТAЈНA: Зоран Ђинђић и Aлија Изетбеговић рођени у истој кући!

0

О детињству Зорана Ђинђића се врло мало зна, а један од разлога је и тај што је управо тако желео покојни премијер. Дуго чувана тајна је и да је рођен у истој кући где и Aлија Изетбеговић.

Фото: Avaz, Wikipedia.org / ChrisO, Profimedia

Фото: Avaz, Wikipedia.org / ChrisO, Profimedia

Кућа у којој је рођен Aлија Изетбеговић у Босанском Шамцу, након селидбе његове породице у Сарајеву, остаје у поседу Aлијиних рођака из фамилије Изетбеговић. У тој истој кући 1952.године родио се први демократски премијер СР Југославије Зоран Ђинђић.

О детињству Зорана Ђинђића се врло мало зна, а један од разлога је и тај што је управо тако желео покојни премијер. Одрастао је уз самохрану мајку Милу, која је радила као кућна помоћница на имању породице Изетбеговић. Из те куће се одселио заједно са својом мајком када га је усвојио Драгомир, официр ЈНA. Од тада су живели у улици где се налази градски стадион у Шамцу.  Ђинђићев поочим је иначе родом из села Прекопуце у општини Прокупље

Породица Изетбеговић је пореклом из Београда, који су напустили 1868. године након распада  Отоманског царства. Из Београда се селе у Босански Шамац. Од бега Изета узимају презиме и постају Изетбеговићи.

У овом босанском градићу беговска породица Изетбеговића постаје власник великих поседа. Године 1925. у овој богатој фамилији рађа се Aлија, који се са својим родитељима три године касније сели у Сарајеву.

Такође, у Босанском Шамцу постоји иницијатива да стадион добије име покојног Зорана Ђинђића, а то је подржао и Бакир Изетбеговић, син Aлије Изетбеговића.

Иако рођени у истој кући, судбина их послала на различите стране. Изетбеговићи су стигли из Београда у Босну, док је Ђинђић отишао из Босне у Београд. Aлија се касније у Сарајеву борио за Босну, а Ђинђић у Београду за демократску Србију.

Бошњачки интелектуалац Неџад Латић сматра да је рахметли Алија Изетбеговић знао да је Зоран Ђинђић рођен у кући његових предака у Босанском Шамцу.

Бакир Изетбеговић

О овоме чак ни Бакир Изетбеговић није знао ништа дуго времена све док му рођаци из Босанског Шамца нису открили овај податак:

„Искрено, та игра случаја ми је било потпуно непозната, што није чудно будући да сам у Шамцу био свега неколико пута. Ни сам нисам могао да верујем у то док ми нису испричали рођаци који добро познају Шамац. Рјеч је о скоро невероватном сплету околности, али је чињеница да су мој отац и Зоран Ђинђић рођени у истој кући.“

УПУТНИЦЕ

  1. sr.wikipedia.org
  2. ba.n1info.com
  3. telegraf.rs