Прочитај ми чланак

ДСС ТРАЖИ ДА СКУПШТИНА СРБИЈА ЗАСЕДА о референдуму у Републици Српској

0

Посланичка група Демократске странке Србије (ДСС) у Скупштини Србије подржала је одржавање референдума о Дану Републике Српске (РС) и затражила одржавање посебних седница Народне скупштине и Одбора за Србе ван Србије, посвећених тој теми.

skupstina srbije n.s.

Фото: Н.С.

Та странка је у саопштењу оценила да је циљ посебног скупштинског заседања „померање центра одлучивања из руку појединаца ка Народној скупштини, као највишем и најзначајнијем представничком телу у земљи“.

„С обзиром да је Србија гарант Дејтонског споразума, очекује се да заузме јасан и недвосмислен став о овом важном питању, као и о притисцима који се тим поводом врше на грађане и руководство РС. Сматрамо да то не може бити став само једног или двојице људи, макар то били председник Србије и председник владе“, стоји у саопштењу.

Посланичка група ДСС-а оценила је да референдум о Дану РС треба да се одржи „јер је то како елементарно демократско право, тако и питање идентитета и достојанства српског народа у БиХ“.

Председник Србије Томислав Николић и премијер Aлександар Вучић нису подржали референдум у Републици Српској заказан за 25. септембра, али „ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова“ поводом његовог одржавања, саопштено је јуче после њиховог састанка с лидерима РС.

Управни одбор Савета за примену мира у БиХ позвао је у уторак РС да не одржи референдум о Дану Републике, 9. јануару, и поручио да неће толерисати никакво кршење Дејтонског споразума, укључујући и покушаје отцепљења.